Унгария и Полша заплашени със санкции за дискриминация на ЛГБТ

Унгария и Полша заплашени със санкции за дискриминация на ЛГБТ - картинка 1

Двете правителства имат два месеца срок да отговорят на забележките преди следващия етап на наказателната процедура

Европейската комисия започна в четвъртък три наказателни процедури срещу Унгария и Полша за нарушаване на правата на хората с различна сексуална ориентация, след като Будапеща прие закон, забраняващ информация за ЛГБТ в училище, а различни полски градове се обявиха за "Зони, свободни от ЛГБТ".

Стъпката идва, след като 17 европейски лидери и 65% от членовете на Европейския парламент поискаха от Европейската комисия да действа спешно срещу унгарския закон, като противоречащ на основни европейски ценности за толераност, недискриминация и равнопоставеност на всички граждани.

Две от наказателните процедури са срещу Унгария - за закона, ограничаващ информацията за ЛГБТ в училищата, и за изискването за поставяне на специален предупредителен стикер върху детски книги с ЛГБТ съдържание.

Производството за нарушение срещу Полша е за отказ да се предостави информация на Комисията и за липса на сътрудничество по резолюциите за "свободни от ЛГБТ идеология зони", приети от няколко полски региона и общини.

Двете правителства имат два месеца срок да отговорят на забележките преди следващия етап на наказателната процедура. Говорител на Европейската комисия съобщи, че е решено да се използва възможно най-дългия срок преди следващи действия, защото "не искаме да се отклоняваме от нормалните практики".

Унгарските власти вече отговориха на Комисията на изпратено от двама нейни членове писмо със същите аргументи за нарушения, с които се мотивира и наказателната процедура, като говорителят обясни, че писмото е било политическо, а днешният акт - "първа формална стъпка".

Унгарският анти-ЛГБТ закон

Законът, забраняващ информацията за различно сексуално поведение и смяна на пола, влязъл в сила миналата седмица в Унгария, предизвика възмущение в Брюксел, като лидерите на 17 европейски държави призоваха Европейската комисия да защити европейските ценности в края на юни, а миналия четвъртък Европейският парламент поиска Брюксел да използва цялата си сила, включително да спре европейското финансиране на Унгария, ако тя не оттегли закона.

Сега еврокомисията изтъква, че макар че "защитата на непълнолетните е законен обществен интерес, който ЕС споделя и цели, Унгария не е обяснила защо представянето на ЛГБТ съдържание пред деца би било вредно за тяхното благосъстояние или не в съответствие с най-добрия интерес на детето".

Брюксел смята, че законът нарушава и директивите за аудиовизуалните медийни услуги и за електронната търговия, като ограничава съдържанието на съдържание, както и на директивата за прозрачността на единния пазар, като не е предупредила Брюксел, че ще забранява стоки. Несъответствие с европейското право е установено и по Договора за свободата на предоставяне на услуги и свободното движение на стоки, както и на правото на защита на данните според Общия регламент за защита на данните (GDPR).

"Комисията смята, че в тези области, попадащи в сферата на прилагане на правото на ЕС, унгарските разпоредби също нарушават човешкото достойнство, свободата на изразяване и информация, правото на зачитане на личния живот, както и правото на недискриминация, както включени съответно в членове 1, 7, 11 и 21 от Хартата на основните права на ЕС", се казва в решението на Комисията.

Етикетите върху детските книги

Втората наказателна процедура атакува решението на унгарския орган за защита на потребителите, който поиска през януари детските книги, представящи "поведение, отклоняващо се от традиционните роли на пола", да се обозначават със специален предупредителен стикер.

Според еврокомисията това изискване "ограничава свободата на изразяване на автори и издатели на книги и дискриминира въз основа на сексуална ориентация по неоправдан начин".

Комисията признава, че не е получила никакви обяснения от властите в Будапеща защо показването на ЛГБТ съдържание на деца е вредно за тях.

Преди седмица издателят на американския писател Лорънс Шимел беше глобен със 700 евро заради липсата на етикет върху обединеното издание на унгарски на "Рано една сутрин" и "Време за лягане, не за игра", разказващи за две деца, чиито родители са гей двойка. Тя е предназначена за деца в ранна възраст и е преведена на 14 езика, включително на централноевропейските и на руски.

Полските "свободни от ЛГБТ зони"

Две години след като няколко полски общини и региони приеха резолюции за създаването на т. нар. зони, свободни от ЛГБТ идеология, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Полша и поиска допълнителна информация от Варшава за съвместимостта на волеизявленията на общините с европейското законодателство.

"Комисията е загрижена, че тези декларации могат да нарушат правото на ЕС по отношение на недискриминацията въз основа на сексуална ориентация", се казва в мотивите на Брюксел.

През февруари от полските власти е поискана "адекватна и изчерпателна информация", за да може Комисията да извърши подробен анализ за правно съответствие, но такава не е изпратена.

"По този начин Полша възпрепятства възможността на Комисията да упражнява правомощията си, възложени по силата на Договорите, и не спазва принципа на искрено сътрудничество, който изисква от държавите членки да предоставят истинско сътрудничество на институциите на Съюза", казва в решението си Комисията.

Наказателната процедура е стандартно действие от страна на Комисията при неприлагане на европейското законодателство от страните, членки на ЕС. Тя преминава през три етапа, като на първия се изпраща писмо с искане на обяснения за разминаванията, като ако отговорът е незадоволителен, Брюксел изпраща повторно писмо с искане за още подробности. Ако и на този етап нарушенията не са отстранени, Европейската комисия има право да заведе съдебен иск срещу съответната държава пред Съда на ЕС, а при осъдително решение, и да поиска глоба от нарушителката.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове