Уникално: Огромна птица е летяла над Антарктида преди 50 млн. година

Уникално: Огромна птица е летяла над Антарктида преди 50 млн. година - картинка 1

Много по-голяма, отколкото си мислим

Уникална находка са направили аржентински учени на Антарктида. В близост до база Марамбио те са се натъкнали на останките на птица, чиято възраст се изчислява на над 50 млн. години. Според самите изследователи става въпрос за представител на изчезналия вид Pelagornithidae или лъжливозъби птици, обитавали Земята по време на епохата на еоцена (от 56 до 34 млн. година назад). На външен вид останките на птицата напомнят на съвременните албатроси, но е доста по-едра от тях.

Размахът на крилете на намерената птица е 6 метра. Така палеонтолозите излиза, че са открили най-голямата към момента птица, живяла на планетата Земя, тъй като с този размах тя е малко по-голяма от досега известният като най-голям представител на този вид Pelagornis sandersi, предаде ТАСС, цитирана от "inews.bg"

Реално находката е била направена още през 2014 г

Учените обаче са предпочели първо да проведат подробни изследвания и едва тогава да оповестят находката си. В доклада им, публикуван в списание Journal of Paleontology се отбелязва, че не са успели да възстановят изцяло скелета на птицата. Въпреки това обаче останките й имат огромен принос в изучаването на класифицирането на вида Pelagornithidae, изчезнал окончателно преди около 3 млн. години.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове