Уолстрийт джърнъл: НАТО ще разположат войска по източната граница с Русия

Уолстрийт джърнъл: НАТО ще разположат войска по източната граница с Русия - картинка 1

САЩ вероятно ще предоставят два батальона, а Германия и Великобритания - по един

Западните съюзници се готвят да разположат четири батальона в състав от около 4000 войници в Полша и балтийските държави в рамките на мерките на НАТО за укрепване на границата с Русия. Причината е, че Москва засилва военната си дейност. Това заявиха вчера официални източници, цитирани от вестник "Уолстрийт джърнъл".

САЩ вероятно ще предоставят два батальона, а Германия и Великобритания - по един,

заявиха западни представители. По време на посещение в Брюксел американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите и посочи, че разполагането им е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, където напрежението нараства.

"Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски, каза Уърк в интервю. От наша гледна точка можем да кажем, че това е изключително провокационно поведение." Руските представители нееднократно са заявявали, че техните струпвания на войски и учения са в отговор на струпването на сили на НАТО и агресивните действия по отношение на Москва, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Германските власти казаха вчера,

че обмислят планове преди юлската среща на върха на НАТО за разполагане на батальон в Литва, но че все още не е взето окончателното решение.
"В момента обмисляме как бихме могли да продължим или засилим ангажимента си" към източната периферия на алианса, заяви канцлерът Меркел вчера.
Литовското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят му Юозас Олекас е бил уведомен от германската си колега Урсула фон дер Лайен, че Берлин ще се заеме с формирането на батальон на НАТО, който да бъде дислоциран в Литва, предаде ТАСС. "Това (решение) бе постигнато благодарение на координираните усилия на различни литовски институции и ще повиши сигурността ни", каза Олекас.

Той отбеляза, че решението за дислокацията на батальона в страната му се очаква на срещата във Варшава.

В съобщението не се уточнява дали бойната група ще е само от германски части или в нея ще има и военни от други страни.
Преди да бъдат извършени дислокациите в Балтийския регион, съставът на отделните батальони може да се окаже спорен момент, в частност дали да е само от една страна или да е многонационален, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".
Полша и балтийските страни настояват за възможно най-голямо присъствие на НАТО. САЩ, Великобритания и Обединеното кралство заявиха, че дислоцираните сили трябва да не противоречат на Основополагащия акт от 1997 г. между Русия и НАТО - договорът забранява разполагането за постоянно на големи войски по руските граници, допълва вестникът.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове