Управляващите се подиграха с референдума на "Дългия" и се готвят да усложнят процеса на гласуване

Управляващите се подиграха с референдума на "Дългия" и се готвят да усложнят процеса на гласуване - картинка 1

Нови поправки, нови идиотщини

След дълго и изтощително 14 часово заседание, вчера правната комисия, натоварена с промяната на изборния кодекс, прие правила с които референдумът иницииран от шоумена Слави Трифонов, трябва да се проведе в края на Юли или началото на Август.

ГРАО наскоро установи, че за неговото провеждане са събрани над 570 хил. валидни подписa,

което автоматично задължава парламента да насрочи подобно допитване.

По настоящия изборен кодекс, когато референдумът трябва да се проведе в изборна година,

това трябва да стане заедно с редовните избори.

Законодателят преди време добре е преценил, че за да има по-голям шанс да бъде постигната нужната избирателна активност за валидност, референдумът трябва да бъде направен заедно с редовните избори.

С новата промяна се отменя това правило и се запазва другото, според което президентът трябва да насрочи допитването не по-рано от два месеца и не по-късно от три месеца след решението на НС.

Така се оказва, че допитването за което са събрани над половин милион подписа на български граждани ще се проведе в най-отпускарски сезон, когато е почти невъзможно да се събере нужната избирателна активност.

Аргументът на председателя на правната комисия, Данаил Кирилов от ГЕРБ бил, че ако референдумът не се проведе възможно най-скоро, гласоподавателите щели да се усъмнят в манипулация от управляващите.

За толкова глупави ли ни мислите?

И за най-малкото пеленаче е ясно, че с насрочването на референдум през Август,

всъщност се опитвате да направите начинанието мъртво родено.

Страх Ви е всъщност, че с президентските избори и с толкова много въпроси, които са поставени от инициативния комитет, много граждани ще намерят смисъл да се разходят до изборните урни и да подадат своя вот, с което да повишат изборната активност над необходимата.

Личното ми мнение е, че повечето от въпросите по референдума на Слави Трифонов са чисто популистки и вредни. Аз бих отишъл да гласувам, само за да кажа своето „Не“ на тези въпроси, които според мен ще навредят на страната. Слави Трифонов разбира толкова от политика, колкото Бойко Борисов от чужди езици.

Това, което правите обаче е изключително подло и срамно.

Постоянно говорите за това, че трябва да се провеждат повече референдуми, да се пита народа, а когато излиза един от най-сериозните такива,

Вие го убивате, като го пращате през Август, когато на повечето хора в главата им е само как ще запалят колата и ще се изнесат към морето, а не някакви важни въпроси за държавата.

И за вашите политически маневри, данъкоплатците трябва да платят едни нови 50 млн. лева, които можеха да бъдат спестени, ако изборите се бяха провели две в едно.

Честито!

В друга поправка, която също беше приета с гласовете на ГЕРБ и ПФ, гласоподавателите, които не изпълнят своя граждански дълг, ще бъдат заличавани от избирателните списъци. За да бъдат включени отново, те ще трябва да подадат

нотариално заверено писмено пълномощно до 30 дни преди изборния ден.

Това правило, нямало да се отнася за хората с трайни увреждания, българите в чужбина и гражданите над 70 годишна възраст.

Аз питам, колко български роми ще отидат да си извадят „натурално“ пълномощно,

за да бъдат върнати отново в избирателните списъци. Може би това е и причината поради която, ДПС застанаха твърдо против тази поправка.

Официалният аргумент на управляващите е, че по този начин ще се прочистят избирателните списъци от т.нар. „мъртви души“ и ще се разчисти почвата за приетото в комисия задължително гласуване. Ако това наистина е така,

защо трябва да създавате цялата тази бюрократщина с нотариалната заверка, която ще откаже голяма част от колебаещите се избиратели.

На последните избори стана ясно, че при 7,2 млн. български граждани които живеят на територията на България, според последното преброяване, 6,9 млн. имат избирателни права.

Вярно, че сме застаряваща нация, ама чак пък толкова.

Проблемът идва от това, че ЦИК взима списъците на гласоподавателите от ГРАО, а в ГРАО не отчитат правилно всички напускащи страната, а има дори и доста основателни съмнения, че в тях фигурират хора, които са починали отдавна. Аргументът на ГРАО да подържа това високо число, е

че дори и напуснали България, тези български граждани все още имат правото да гласуват в страната.

С новото правило, вероятно ще се реши този проблем, но депутатите можеха да направят тази промяна по много по-интелигентен начин. Например

като засекат гласоподавателите, по това дали се осигуряват в страната. Няма значение, дали през НОИ или НЗОК.

Ако има такива българи, които нямат никакви взаимоотношения с тези институции от години но живеят в страната, а такива вероятно има, може да се засече местожителството на гражданите по техните взаимоотношения с държавната администрация изобщо. Но

това е твърде сложно за законодателя и за българската администрация и затова са решили да прехвърлят тежестта върху избирателите.

А може би това е целта? На всякъде по света, изборните практики се опитват да улеснят достъпа на гласоподавателите за да преборят слабата заинтересованост, само в България го усложняваме.

Така хем ще има „стимули“ (Все още неясно какви), хем ще отблъскваме гласоподавателите чрез усложняване на изборния.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове