Упс! ЦРУ си забрави "експлозивите" в училищен автобус

Упс! ЦРУ си забрави "експлозивите" в училищен автобус - картинка 1

Отрядът за борба с тероризма провел учение с обучени кучета, но след края му забравили "реквизита"...

Специалното звено за противодействие на тероризма към Централното разузнавателно управление на САЩ провели учение със специално обучени кучета в гимназия в град Лаудън, Виржиния. Целта на експеримента, в коийто участвали ученици от началното училище и от по-горните класове  била да тренират обезвреждане на взрив, заложен в училищен автобус.

Всичко минало по ноти, кучетата надушили прикрепените на различни места по автобуса подозрителни пакети, агентите обезопасили периметър, извели учениците на безопасно място и учението било отчетено за успешно.

За ужас на родители и учители обаче, четири дни по-късно, по време на рутинен технически преглед техници намерили учебен експозив, приплъзнат под двигателя на автобуса. Оказало се, че пакетът си е бил там през цялото време, докато машината е возила деца от дома до училището и обратно!

От ЦРУ твърдят, че за децата не е имало никаква опасност, защото ставало дума за учебно устройство, неспособно да избухне. То съдържало вещество, подобно на С4, но дори и истинският експлозив има нужда от детонатор, за да последва взрив.

И все пак, родителите продължават да задават неудобни въпроси, макар че всички получили извинително и обяснително писмо от агенцията. "След този експеримент въпросите за мен са повече от отговорите", казва за Sky News един от тях. "Например, какво са надушили кучетата, ако в пакета няма експлозив? Ако пък има, то какъв? И има ли изобщо безопасно количество взрив, което, поставено под капак на училищен автобус, да е напълно безобидно?", пита той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове