Урсула фон дер Лайен благодари и на български след избирането ѝ за председател на ЕК

Урсула фон дер Лайен благодари и на български след избирането ѝ за председател на ЕК - картинка 1

Фон дер Лайен става председател с подкрепата на 383 евродепутати

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на български и на всички останали езици на държавите в Европейския съюз след снощното гласуване, при което бе определена за поста.

Фон дер Лайен става председател с подкрепата на 383 евродепутати от присъстващите общо 733. 327 бяха против номинацията на близката до германския канцлер Ангела Меркел консерваторка, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден.

Гласуването беше тайно, с хартиени бюлетини.

Тя се нуждаеше от 374 гласа, за да бъде избрана, тъй като в момента общият брой на евродепутатите е 747.

Урсула фон дер Лайен призова държавите в ЕС да ѝ предложат възможно най-добрите кандидати за еврокомисари. Тя отправи този призив на първата си пресконференция, след като получи доверието на мнозинството в Европейския парламент.

Европа е моята страст и чувствам, че се завръщам у дома. Винаги съм искала да се върна в европейската среда, към моите корени, сподели Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел заради работата на баща си като директор на отдел в ЕК. Тя сподели, че баща ѝ се е върнал в Германия с надеждата да бъде изпратен обратно в Брюксел като еврокомисар, но животът се е стекъл различно.

Фон дер Лайен уточни, че утре се връща за ден в Германия, за да се сбогува с правителството и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на отбраната. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си програма.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия ѝ живот. Тя уточни, че не се е надявала събитията да завършат така успешно.

Спечелването на мнозинство (от девет гласа в 751-местния ЕП - бел. кор.) беше много трудно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на разделенията изток - запад и север - юг. Трябва да се обединим по важните въпроси, това е моята цел, заяви Фон дер Лайен.

Снощи ЕП съобщи, че изслушванията на предложените за еврокомисари ще бъдат вероятно от 30 септември до 8 октомври. Целият състав на ЕК се предвижда да бъде гласуван от евродепутатите между 21 и 24 октомври. Новата ЕК започва работа на 1 ноември.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове