Усещане за мама

Усещане за мама - картинка 1
Снимка: darove.com

Знаете ли, че освен по-спокойни, бебетата стават и по-умни, ако бъдат дадени на майките си веднага след раждането?

9/ Със сигурност знаете, че бебетата, които са усетили близостта на майка си веднага след раждането, са по-спокойни, кърмят се по-лесно и плачат по-малко. Но вероятно знаете и това, че малко болници в България позволяват този най-важен за бебето първи контакт до кожата на мама. В повечето случаи бебето се показва набързо на майката, след което се отнася да бъде къпано и повивано. А ако е родено с операция, няма да види и усети топлината на майка си повече от 24 часа.

Защо обаче е важно това?

Ако се върнем малко назад, връзката между бебето и майката се създава още в първите месеци на бременността. Важно е да говорим на детето, да му четем приказки и да му пускаме музика. Също така, в последните месеци от развитието си бебето усеща допира през коремната стена, то се чувства сигурно и защитено, когато усеща галенето от мама или тати. Чува гласовете им и ги разпознава веднага след раждането си, има спомени от вътреутробния живот, формирани от преживяванията, чувствата и мислите на майката, запаметени и регистрирани на клетъчно ниво.

Контактът майка-новородено помага за предотвратяване на кръвоизливи след раждането – едно от най-често срещаните усложнения при родилките. У нас обаче в 86 на сто от ражданията връзката между майката и бебето веднага след раждането е нарушена.

Важно е да се отбележи, че според различни изследвания бебетата, които веднага след раждането са осъществили контакт кожа до кожа с майката, плачат 10 пъти по-малко и 40 пъти по-кратко.

 

Затова Световната здравна организация препоръчва допира „кожа до кожа“ веднага след раждането. Това е изключително важно за новороденото, за което излизането от тъмното и защитено място е огромен стрес. Така бебето ще усети не само добре познатото и излъчващо сигурност за него биене на майчиното сърце, но и миризмата на мама. Но се оказва и че този първи контакт подпомага и оптималното развитие на мозъка на детето.

Проучване, направено преди време сред 5000 майки у нас показва, че 60% от бебетата, усетили майчината кожа веднага след раждането си, започват кърменето си още на първия час.

Националният институт за качество в здравеопазването и социалните грижи във Великобритания препоръчва жените да бъдат насърчавани да имат контакт кожа до кожа с техните бебета, като претегляне, измерване и къпане на бебето следва да бъдат отложени. От години у нас много неправителствени организации, посветени на проблемите на развитието на децата и кърменето, настояват бебетата да не бъдат отделяни от майките си в първите часове от раждането си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове