„Усещане за сигурност“

От какво ни отклонява вниманието правителствената пресслужба с едновременните военни учения на границата и струпването на барети на няколко места в столицата?

9/Кой е най-добрият начин да привлечете вниманието на медиите? Ами, като струпате униформени на няколко места едновременно. Особено, ако инициативата идва от премиер, който е влязъл в политиката под пагон.

 

Военни затварят границата за учение, барети се разхождат на гарата и автогарата в столицата.

Освен тържественост, дните около Националния празник донесоха на хората и „усещане за сигурност“. Или поне за демонстрация на сила. За военна мощ трудно можем да говорим на фона на съобщението за едномесечни военни учения на САЩ и Южна Корея с над 300 хиляди военнослужещи.

Ние обаче изпратихме на границата със Сърбия 400 униформени,

които в рамките на по-малко от час (един час, близо 200 километра и внушителна колона от военни камиони и машини по магистралата) направиха зрелищна демонстрация как би трябвало да се реагира при евентуален наплив от бежанци към България. В присъствието на премиера Бойко Борисов, който разпореди акцията няколко дни преди това, вътрешният министър Румяна Бъчварова, щастлива от видяното и …всички медии, разбира се. За по-малко от час, за да не пречат на движението по границата. После повечето от струпаните на браздата униформени се върнаха обратно откъдето са дошли.

Това, разбира се беше първа новина в емисиите,

последвана от подробно и емоционално разказаната информация за присъствието на спецчасти на ключови места в столицата. Гледката на опаковани до зъби барети, разхождащи се небрежно из метрото, гарата и автогарата може и да изглеждаше нелепо, но успя да стресне доста хора. И едва след като Борисов обясни, че всъщност специалните служби са извадени на показ превантивно – защото „светът е във война“, респектираните от оръжията пътници споделиха, че всъщност се чувствали по-спокойни в присъствието на спецотрядите. И ако е вярно, че опасност наистина не е имало, то тогава става въпрос за чист PR – отвличане на вниманието на медиите и запълването на емисиите/страниците с определено атрактивно осигурено и съответно вълнуващо поднесено на драгата публика съдържание.

Практика, умело използвана от пресслужбата на Борисов – и в предишния, и в сегашния кабинет.

В същото време една значително по-малка,

но доста интересна новина успя да се промъкне измежду шумно огласените униформени акции – точно на празника на Освобождението разноцветна група общественици обяви Манифест за спасение на Републиката. Хората от инициативата припомниха неуспеха на протестите от 2013-та, но посочиха като „източник на злото“ и сегашният премиер, връзките на кабинета с кръговете около Пеевски, и „непокътнатото олигархично управление“.

В списъка на хората, положили подписа си под документа в клуб „Перото“,

присъстват както опозиционно десни и леви знакови фигури на политици, така и представители на „Протестна мрежа“ и медиите на Иво Прокопиев, но също и хора, приемани за близки до ГЕРБ. Което ни даде основание да попитаме дали неглижираното от медиите събитие, което не беше обявено като политически проект, не крие по-сериозен политически потенциал и не застрашава стабилността на кабинета Борисов?

Дали също така тази акция по осигуряване на сигурността и спечелването на любовта на народа не съвпада с данните от редовното проучване на една от големите социологически агенции, че две трети от българите вече не вярват на кабинета? Според данните на "Алфа Рисърч" основната причина за това са корупционните скандали и олигархичните кръгове, като подкрепата за правителството намалява от 24% през декември до 20% в началото на март, а личният рейтинг на Бойко Борисов спада от 38% на 33% - одобрение. Неодобрението към него нараства от 30 на 35%.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове