a_vampire.png

Ужасяващи експерименти от миналото

Ужасяващи експерименти от миналото - картинка 1

Реакции от обезглавяване

През 1924 г. Карни Лендис, докторант по психология в Университета на Минесота, създал експеримент, който трябвало да открие дали емоциите предизвикват определени гримаси и лицеви изражения. Например, има ли една гримаса, която всеки прави, за да пресъздаде шок или друга, която се използва от всички, които усещат отвращение?

Повечето от тест обектите на Лендис били негови състуденти. Той ги водел в лабораторията си и очертавал тънки линии по лицата им, за да наблюдава по-лесно движението на мускулите. След това им предлагал поредица от дразнители, които трябва да произведат силна психологическа реакция. Докато хората гримасничели, Лендис ги снимал. Сред дразнителите били различни неприятни аромати, порнографски снимки или пък потапяне на ръцете в кофа, пълна с жаби. Но най-стимулиращият експеримент без съмнение било обезглавяването на жив плъх, което студентите трябвали да извършат.

Всъщност повечето хора дори отказали да го направят, но в крайна сметка две трети от тях се съгласили. По описанието на Лендис личи, че повечето са били доста несигурни и тромави в изпълнението на задачата. "Неумението и желанието им да приключат колкото може по-бързо създадоха доста неловко и дълго обезглавяване". Онези, които все пак отказали, били принудени да гледат как Лендис извършва операцията с нож пред тях.

Експериментите на Лендис показват най-напред удивителното желание на повечето хора да участват в най-различни опити, без значение колко странни са те. В известен смисъл стореното от Карни Лендис е предшественик на експеримента за подчинение на Милграм, който се провежда 40 години по-късно. Интересно е още, че самият Лендис така и не осъзнава, че психологическото подчинение на състудентите му е по-важно от гримасите по лицата им. Той продължава да изследва именно реакциите, макар и да не успява да докаже някаква по-сериозна универсална връзка. Оказва се, че различните хора използват различни гримаси, жестове и изражения, когато се опитват да пресъздадат една и съща емоция, дори и когато това е отвращение при обезглавяването на плъх.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове