В 21 век в Афганистан: Докажи, че си девствена!

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ настоява принудителните тестове да бъдат забранени

9/ В 21 век, 15 години след падането на режима на талибаните в Афганистан отношението към жените в мюсюлманската държава продължава да е отчайващо. Това показва изследване на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, цитирано от Ynet. А за човешки права изобщо не може да се говори, след като жените и момичетата, са подложени на тормоз и обвинения в морални престъпления, за каквито се смятат бягството от къщи или сексът извън брака.

И въпреки че свободата, дадена на жените в Афганистан след падането на режима с намесата на САЩ, е една от видимите промени в държавата, премахването на насилието над жените остава огромно предизвикателство. Тук уговорените бракове между деца, даването на момичета в замяна на уреждане на дългове или за заплащане на престъпления на техни роднини, все още са факт. Факт са и убийствата на опозорени момичета „за запазване на честта“.

Девойките, обвинявани в морални престъпления, често са принуждавани да преминават така нареченият „тест на Богородица“, извършван от лекари на правителството. Още по-възмутителна пък е практиката в Индонезия, където такива проверки дали момичетата са девствени, могат да се извършват дори от полицаите! Естествено, международната организация осъжда остро тази практика и призовава за прекратяването й.

Проучване, проведено през миналата година в Афганистан, установява, че от 53 интервюирани жени и момичета, 48 са заявили, че са били принудени да се подложат на гинекологични прегледи от държавни служители, защото са били обвинени в прелюбодейство или са избягали от дома си.

Според правозащитниците извършването на тестовете без съгласието на жертвата се счита за сексуален тормоз и нарушаване на човешките им права, включително тази практика нарушава записаното в Конституцията на Афганистан, както и международните принципи.

Освен че прегледът е унизителен за жените в присъствието на много свидетели, които документират "изследването", много лекари смятат, че тестовете за доказване на сексуална активност преди брака са ненадеждни. А знаете ли какво представлява единият от тестовете – жените са принудително поставяни във вана с вода и се приема, че ако излизат балони, значи са виновни.  А когато говорим за проверка на девствеността на млади момичета, това може и да е опасно за тях, защото ако се „докаже“,  че са имали сексуални преживявания, девойките може да бъдат буквално изхвърлени от семейството и обществото. Или убити от роднините си.

Най-малките интервюирани момичета, които са потвърдили, че са били принудени да се подложат на тестове за девственост, са на 13 години. Описани са също и случаи, при които жените, които не могат да докажат девствеността си на сватбата, са малтретирани и дори убивани. Организацията призовава афганистанското правителство да забрани тестовете и да спре арестите на жени, обвинени в опит да избягат от домовете си.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове