В Австрия избухна скандал с руски шпионин

В Австрия избухна скандал с руски шпионин - картинка 1

70-годишен полковник призна, че 20 години е шпионирал армията в полза на Москва

По информация на "приятелска спецслужба" в Австрия е бил разкрит руски шпионин, който е работил в продължение на 20 години. Името на 70-годишния полковник от австрийската армия не се съобщава, но се твърди, че от 90-те години насам е получил от руснаците около 300 000 евро за дейността си в Генщаба във Виена.

Външният министър Карин Кнайсел, на чиято сватба през лятото гостува президентът Владимир Путин и тя танцува с него, отмени планираното за началото на декември посещение в Русия.

Скандалът избухна посред австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

През март, когато много страни от ЕС и НАТО изгониха руски дипломати заради покушението срещу Сергей Скрипал, властите във Виена отказаха да се включат.

"Подкрепяме острата декларация на ЕС и решението да се отзовават посланици на Русия, но като неутрална страна няма да гоним когото и да е било от дипломатите. Нещо повече - искаме да има мост между Изтока и Запада и каналите за комуникация с Русия да останат отворени", написа в профила си "Туитър" федералният канцлер Себастиян Курц.

Какъвто и да е шпионаж, включително руският, срещу неутрална страна в Европа е неприемлив, заяви днес канцлерът.

"Ако подозренията се потвърдят, независимо дали това се случва в Холанди или Австрия, това не подобрява отношенията между Русия и Европейския съюз", цитира думите му "Ройтерс". В австрийското външно министерство са извикани руски дипломати, а допълнителни действия ще бъдат обсъдени с европейските патньори.

Според в."Кронен цайтунг" заподозреният е полковник от запаса и е заемал "незабележим пост" в щаба на австрийската армия. Но на всеки две седмици той се е срещал с водещия си руски контакт "Юрий" и получавал от него задачи. Данните били предавани на Москва с кодирани писма или спътникови съобщения.

Информацията се отнасяла до австрийската бойна авиация, артилерийските системи, подробни профили на мнозина от високопоставените офицери и състоянието на проблема с мигрантите.

Изданието твърди още, че той бил предупреден от руснаците за предстоящото му разкриване. Те му наредили да унищожи всички компрометиращи материали, но австрийските спецслужби предотвратили това и сега изучават лаптопа му. Имало документални свидетелства, че агентът искал да се оттегли през 2006 г., но от Москва не му позволили.

"Ди Пресе" допълва, че заподозреният е бил вербуван през 1988 г. Изданието прави паралел с дейността на полковник Алфред Редл, който в новечерието на Първата световна война е бил вербуван от Руската империя и е работил за нейните интереси в продължение на 10 години.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове