В дълга реч Борисов обясни защо не подава оставка

В дълга реч Борисов обясни защо не подава оставка - картинка 1

Премиерът се ожали, че провокатори леят червена боя на протестите, за да го тормозят

Премиерът Борисов използва медийното присъствие за днешното заседание на правителството, за да дръпне поредна реч - за мисията на кабинета, за важните задачи, рисковете и протестите. Преди това даде думата на здравния министър Кирил Ананиев, за да се похвали с осигурени средства за болницата "Свети Георги" в Пловдив.

Борисов започна със "скобка за протестите", за да подчертае, че съборът на привърженици на ГЕРБ, докарани с автобуси  миналия петък в София, не бил контрапротест, а митинг, който искал да приветства правителството за приемането на България в чакалнята за еврото и банковия съюз.

"Оставката на това правителството няма да подобри положението – през ноември, декември и януари ще бъдем в изключително тежко положение, защото няма да сме успели да прокараме България през иглените уши, наречени икономическа криза", изрази загриженост премиерът на фона на ексалиращо обществено недоволство и тежки критики към управлението му. 

"Винаги съм бил на страната на протестиращите, винаги сме си подкрепяли, срещали, решавали проблемите. Мъчно ми е, че разединението на нацията е толкова силно, че ... не знам как ще преодолеем следващите месец. Сутринта говорих с щаба, България е може би единствената в света, която счита, че пандемията е отминала и корона вирус няма. Навсякъде връщат маските, у нас никой не вярва, нито мисли, нито изпълнява. Аз съм тревожен от това, което докторите казват - че наесен това ще ни изиграе лоша шега", обясни министър-председателят. 

Продължавайки в стил "чакат ни трудни времена, само аз мога да ви преведа през тях", Борисов продължи да развива невчесаните си мисли: 

"Чуваме ви, мислим и предлагаме варианти за социално подпомагане във всяка една сфера. В същото време икономическата криза идва с огромни темпове от цял свят. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри. Ще става по-лошо. Тогава икономическите искания ще стават повече. Приходните агенции с големи усилия ни позволяват да не теглим към този момент заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да е много консолидирана. Имам идеи в тази посока, само ме спира петък и събота Европейския съвет и трябва да ги защитим. За да можем да излезем с решение... Няма да може да се приеме нито пактът за стабилност, нито бюджетът. Това са дните, които ни спират. Така или иначе ще има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам".

Редейки мрачни прогнози, Борисов внезапно направи рязък завой към оптимизъм: "Ако успеем да държим по този начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината, все едно е краят на 2018 г.

После скочи отново към най-болната за него тема - протестите, като изтъкна, че познава много добре водачите им.  "Прекрасно знам какво могат и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Разбира се, те може и да са се променили, може да са станали по-добри".

"Мъчно ми е и за полицаите, и за невинно битите хора. Виждате, че се взривяват бомби в хората. Целта е точно такава - да се окървавява протест, защото знаят, че видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. Точно това провокират и затова бяха тия червени пликчета с боя, за да се създаде впечатление за кръв", продължи с дисекцията на събитията от снощи Борисов.  

Той даде нареждане на подчинените си да спрат да пишат постове във Facebook, като персонално нахока правосъдния министър Данаил Кирилов.

„Не само, че не е смешно, а и ги възпламенявате”, скастри го Борисов.

Преди дни Кирилов си позволи нелепи подигравки срещу съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов по повод на акцията в парка Росенец край плажното имение на Ахмед Доган. 

"Чакат ни големи трудности наесен - икономически и здравни. Утре ще се срещна с коаалиционните партньори, за да обсъдим ситуацията. Ако няма програма за стабилност, никой не може да управлява", каза още  Борисов.

Той намери още една "причина" да му искат оставката: "Някой не иска машинно гласуване, на предсрочни избори няма как да има машини". 

"От отличници по справяне със заразата вече сме в червената зона", оплака се още шефът на правителството. 

От цялата му нестройна реч се разбра, че изобщо не смята собствените си ходове за "управление" на коронакризата за погрешни - включително отварянето на стадионите и нощните заведения. Затова пък даде да се разбере, че силно се притеснява от струпването на хора на протести - не за друго, а заради здравния риск. Бумът на заразени всъщност започна далеч преди масовите демонстрации. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове