В Европа има между 3 и 5 хил. бойци, тренирани в лагери на терористи

В Европа има между 3 и 5 хил. бойци, тренирани в лагери на терористи - картинка 1

Роб Уейнрайт отправи предупреждение за опасност от нови нападения

 

1/Директорът на Европол Роб Уейнрайт отправи предупреждение за опасност от нови нападения на "Ислямска държава" в Европа. Сегашната заплаха е най-голямата през последните 10 години, заяви той в интервю за германския всекидневник "Нойе Оснабрюкер цайтунг", съобщи "Дойче веле".
"Може да се очаква ИД или други терористични групировки да извършат нападение някъде в Европа
с цел за причинят много жертви сред цивилното население", посочи Уейнрайт, без да изключва възможността отделни индивиди също да прибягнат до удари.
Уейнрайт е дал интервюто малко след терористичната атака в Анкара,
при която загинаха 28 души.
Според Европол между 3 хиляди и 5 хиляди европейци са се върнали в Европа след обучение в терористични лагери. "Растящият брой на тези чуждестранни бойци е ново предизвикателство за страните от ЕС", каза директорът на европейската полицейска служба.

Според него няма доказателства, че терористи използват систематично бежанския поток,
за да влизат в Европа, без да бъдат разкрити.
Европейските разузнавателни служби планират да засилят борбата си срещу ислямистките бойци, като създадат виртуална мрежа за споделяне на информация между 30 държави, предаде Асошиейтед прес.
Групата за борба с тероризма - неформална мрежа на службите за вътрешно разузнаване на 28-те страни от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария - има за цел да изгради нова платформа до 1 юли.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове