В Швеция започнаха първите редовни доставки с електрически камион без водач (ВИДЕО)

В Швеция започнаха първите редовни доставки с електрически камион без водач (ВИДЕО) - картинка 1

Автономният Т-Pod на шведите тежи 26 тона при пълно натоварване и няма шофьорска кабина

Малко наподобява щурмовак от "Междузвездни войни", но пише история - вчера в Швеция започнаха доставки с електрически безпилотен камион, движещ се по обичайната пътна мрежа. Според създателите му от "Айнрайд" (Einride) и възложителя DB Schenker това се случва за пръв път в света.

Ръководителят на шведския стартъп Робърт Фалк казва за "Ройтерс", че преговарят за партньорство с големи компании за доставки, пише "Дневник". Според бившия мениджър във "Волво" не е изключено и партньорство с големи производители на камиони и има шанс за подобна сделка до края на годината.

Той обяснява, че подобни партньорства са необходими за развитието на автономните технологии по пътищата, тъй като компанията се занимава само с програмиране и опиративна дейност. Инвеститори в проекта са хора като Марк Листосела, бивш директор за Азия на поделението за камиони на "Даймлер".

Автономният Т-Pod на шведите тежи 26 тона при пълно натоварване и няма шофьорска кабина. В сравнение с обичайния модел с водач и дизелов двигател оперативните разходи са с около 60% по-ниски. Камионът е с четвърта степен на автономност (при пета максимална), обработва визуалните данни в реално време с платформа Nvidia Drive, а оператор дистанционно следи и контролира до 10 автомобила едновременно.

Засега е позволено използването на T-Pod на кратки разстояния - от склад до терминал в индустриалната зона на Йонкьопинг в Централна Швеция, като камионът не бива да се движи с повече от 5 км в час. Сериозен проблем е липсата на инфраструктура за 5G мрежа, като за проекта на Einride се е наложило Ericsson и Telia да построят специално две нови мачти в района.

Поръчки има и от Lidl, от шведската логистична компания Svenska Retursystem и от пет компании за търговия на дребно от елитната група на Fortune 500. Амбицията на Einride е до края на следващата година да имат 200 камиона на пътя. Големите надежди се възлагат на излизането на американския пазар.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове