В Търново започна борсата за културно-исторически туризъм

В Търново започна борсата за културно-исторически туризъм - картинка 1

Благой Рагин винаги успява да разсмее присъстващите

Снимка: Лияна Панделиева

Пълна безмислица е обособяването на туристически региони, казва кметът на старопрестолния град

13-тата туристическа борса за културен туризъм бе открита във Велико Търново. Участват представители от 50 общини и 13 държави. За първи път на подобен форум участва и новият посланик на Индонезия  г-жа Астари Рашид, която е у нас едва от две седмици. За No Comment тя каза, че страхотно харесва българската храна и всеки ден яде шопска салата.

"Когато харесваш храната в страната, където си, това значи, че вече харесваш всичко"

- каза посланикът с усмивка.
Откриването се радва на огромен интерес, а за пореден път със своята емоционалност председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БХРА) Благой Рагин разсмя присъстващите, като обяви, че Търново е културна столица, защото е създала туристическа борса за културен туризъм и тя е такава и в България, и на Балканите, а скоро и по-далеч.
Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че

от юни у нас предстои да се проведат над 200 журналистически турове за медии от 50 държави.

По думите й у нас са разработени осем културно-исторически дестинации, които в скоро време ще бъдат представени като маршрути и съдържание.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева


След срещата на кметовете обаче, кметът на Велико Търново Даниел Панов коментира за No Comment, че

създаването на туристически региони, както е заложено в Закона за туризма е напълно ненужно и неестествено като задание.

Затова и никога няма да се случи. Съществуват общини и те са в състояние да обединят продукта за туризъм, който се предлага на тяхна територия, да постигнат съгласие със съседните, за да разменят реклама, да обменят гости по едно и също време. Само това е работещият модел.
Той добави още, че докато през 2013 г., когато се е плащал налог на база 30% заетост в хотелите (тарифите са били според категорията на местата за настаняване), общината е събирала 400 хил. лв., то с новия туристически данък трудно събират и 140 хил. лв.
Кметът на Банско допълни, че

апартхотелите допринасят за огромния сив сектор и на тази практика не й се вижда края.

Той каза още, че около 80 на сто от хотелите в туристическия град крият реалната си заетост и често от общината ги хващат в измама, като ги засичат колко стаи дават в някои от световните резервационни сайтове.
Министърът обясни, че предстои да бъде създаден регистър и на апартхотелите, за да може и те да бъдат обхванати от туристическата такса. Запознатите с реалността обаче коментираха, че това никога няма да се случи, защото ако жилищата се водят частна собственост, няма сила, която да докаже, че се преотдават на някого. Това е и основната дейност на близо 300 хил. руски граждани, които притежават имоти основно по Черноморието.

Ангелкова гарантира огромен ръст от всички ключови пазари за настъпващото лято - между 15 и 55 процента,

но отново туроператори контрираха, че така се връщаме на нивата от 2014 година, която е била добра, а сравнението с трагичната 2015 г. е некоректно.
Борсата продължава и през следващите три дни. За хората от бранша обаче това е голямо разточителство във времето, защото почти никой не разполага с лукса да си говори за това как работи, наместо да работи.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове