Ваксинирането: в 5 фази и в 6 региона. Възрастните хора и с придружаващи заболявания - в 4-та фаза

Ваксинирането: в 5 фази и в 6 региона. Възрастните хора и с придружаващи заболявания - в 4-та фаза - картинка 1

Първи ще могат да се имунизират медици в болнична и доболнична помощ, зъболекари и фармацевти

Ваксинацията ще протича в 5 фази, страната ще бъде разделена на 6 региона, като за всеки регион ще има отговорно РЗИ. Възрастните хора над 65 години и хората с рискови заболявания са предвидени за имунизация едва в четвърта фаза.

Това стана ясно при представянето днес на Националния ваксинационен план.

Кои са социалните и обществени групи, които влизат в плана за ваксинация:

Първа фаза - медицински персонал в болнична и доболнична помощ, лекари по дентална медицина, фармацевти и др. помощен персонал. Това са хората, които са поставени под висок риск. В тази група попадат общо 243 хил. души, от тях 30 хил. лекари, 10 хил - зъболекари, 6600 магистър фармацевти, 150 хил. помощен персонал.

Всички български граждани се ваксинират доброволно, след ясно изразено желание да направят това и подписано информирано съгласие, напомни здравният министър.

Втора фаза - български учители, персонал и потребители в социални институции, персонал на ферми за норки - 112 080 души

Трета фаза - служители в структури, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности. Примерът, който беше даден, беше със служители в структури във ВиК като критична инфраструктура. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза - тук влизат възрастни хора - на и над 65 годишна възраст и лица с по-тежко протичане на заболяването, хронични заболявания, отслабен имунитет. Тук са преброени - 1 милион и 800  хил.

Пета фаза  - тук са включени уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци. 

За организацията на доставката и разпределението ще има 6 региона. Предвиждаше се седмият регион да бъде София -град, но тя ще бъде в общ регион със София- област, Перник, Кюстендил, Благоевград, обясни здравният министър Костадин Ангелов.

Отговорните РЗИ-та за всеки регион ще бъдат съответно във Враца, Велико Търново, Варна, Столичната РЗИ, Пловдив, Бургас.

"Настоящият план е версия 0.1, при промяна на фактите и обстоятелствата той подлежи на актуализация", каза още министърът. 

В първата фаза ваксината ще стигне до лечебните заведения, във ВМА и "Пирогов" има осигурени такива хладилници, директорите на болниците в страната също ще осигурят такива фризери, ще се изготвят списъци на служителите, които искат да бъдат ваксинирани. При останалите специалисти - в извънболничната помощ, лекари по дентална медицина и фармацевти - тези ваксинации ще могат да се извършват от общопрактикуващите лекари, каза Ангелов.

Ваксината на "Пфайзер" може от 5 до 8 дни да се съхранява при нормална температура, това ще е периодът, в който тя ще бъде при личните лекари, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове