Валери Симеонов: Борисов и Горанов подкрепат идеята за държавен монопол над лотарията

Валери Симеонов: Борисов и Горанов подкрепат идеята за държавен монопол над лотарията - картинка 1

Промените в Закона за хазарта бяха внесени в парламента снощи и на практика предвиждат национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата

"Първо обсъдих с министъра на финансите и с министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа и от премиера".

Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод внесения от него вчера законопроект за държавния монопол върху всички хазартни игри и лотарии.
Това е станало на среща в Министерския съвет тази сутрин, на която са присъствали премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев. Те са заявили, че подкрепят предложението му лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента.

Промените в Закона за хазарта бяха внесени в парламента снощи и на практика предвиждат национализация на частния бизнес и преминаването на тази дейност само към държавата

На въпрос защо определя подкрепата на Борисов като изненадваща лидерът на НФСБ каза:

"Е, честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа".
Попитан дали четиримата са имали среща за законопроекта днес, той поясни: "Да, затова закъснях за Народното събрание. Имах среща в Министерския съвет с тях". След което каза, че разчита и на подкрепата на БСП за приемане на законопроекта, защото преди време Корнелия Нинова обещала такава.

Валери Симеонов представи накратко предложенията си пред медиите в парламента. Той обяви, че иска държавен монопол над лотарийните игри, какъвто има в Европейския съюз, и допълни, че в законопроекта са предвидени срокове за прекратяване на лицензите на частните фирми.

В момента лицензи за лотария имат частните дружества "Национална лотария" и "Лотария България", в които мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков. Прекратяването на дейността им ще засегне неговите интереси в този сегмент от хазартния бизнес.

Валери Симеонов каза още, че предлага продажбата на лотарийни талони да се извършва само в лицензирани обекти, а не и в бензиностанции и супермаркети, както е сега, и такива да няма в радиус от 300 метра от училища.

За срещата и подкрепата потвърди по-късно и министърът на финансите Владислав Горанов, който обяви, че така ще бъдат увеличени в пъти средствата за спорт, които идват като трансфери от държавния тотализатор, защото ще се увеличи дейността му.

На въпрос не е ли това национализация на частен бизнес Горанов каза, че не може да се говори за национализация, тъй като не се отнемат активи, а става въпрос за монополизация. Попитан защо промените се прокарват след слухове за хазартни войни, той обяви, че те ще важат за всички хазартни оператори.

Източник: Епицентър

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове