Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Полицията си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Полицията си свърши работата - картинка 1

Решението за премахване на палатковите лагери е взето на коалиционния съвет вчера

Не забелязвам сериозни искания от страна на протестиращите. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред. Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Въпросът за премахването на палатковите лагери по ключови кръстовища в страната е бил подробно обсъден на Коалиционния съвет в четвъртък.

"Не мога да кажа кой предложи вдигането на лагерите, но на Коалиционния съвет го обсъждахме повече от час и стигнахме до решение, че полицията трябва да си свърши работата. Не може те да ограничават правата на една голяма част от населението и полицията да ги охранява. Полицията трябваше да възстанови баланса", каза каза лидерът на НФСБ.

 

„Протестите много сериозно нарушават закона и то вече 30 дни и ограничават правата за свободно придвижване на гражданите в редица градове на България. Няма как изпълнителната власт и коалиционното управление да гледат безразлично това нарушение”, коментира Валери Симеонов.

Той определи като хулигански действияполетелите яйца и домати по сградата на НФСБ.

„Става въпрос за нарушение на обществения ред и за хулиганство. Това е сигнал за ескалацията на агресивността на тази ограничена група хора, която се ръководи от неясни субекти или разнородни такива. Поведението ѝ не може да бъде предвидено и не може да продължава така”, каза още той.

Валери Симеонов посочи, че му се е наложило вчера да влезе в ролята на „вестоносец на лоши за протеста новини”.

„В такива случаи агресията се насочва срещу вестоносеца, но аз оповестих решенията на Коалиционния съвет, взети след четири часа разговори”, обясни той.

По думите му, е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка от 423 души, което означава, че се организира граждански контрапротест. От друга страна, има опити за саморазправа. 

Лидерът на НСФБ коментира и изказването на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на „Здравей, България” от вчера за евентуалната оставка на правителството през септември.

„Такъв вариант не е обсъждан преди, нито в телефонни разговори. Това е било негова позиция”, категоричен беше той.

„Решението ни да останем на власт беше взето единодушно, включително и от Томислав Дончев“, подчерта още Симеонов.

Лидерът на НФСБ изтъкна успехите на управлението. Имаме ръст на доходите от над 40 процента, откакто коалиционното правителство е на власт. Това се доказва и от наличието на много туристи по нашето Черноморие, и на почивка в Гърция. Това са фактите, заяви Симеонов.

Той обясни, че няма притеснения дали партията му ще влезе или не в следващото управление. Посочи, че това ще бъде решено от избирателите, ако са доволни.  

Ние сме избрани ГЕРБ и Обединени патриоти с над 1,5 милиона гласа на редовни избори, признати от всички. Ще има избори, но това ще стане факт след 6 месеца. Възможни са размествания и това е естествено и нормално в една демократична държава. В това няма драма. Не виждам защо държавата трябва да се вкарва в сериозни разходи. Не забелязвам и сериозни искания от страна на протестиращите. Виждам една борба за власт, но не по конституционния ред“, заяви той.

Симеонов подчерта, че за него и НФСБ не е най-важното да влязат в следващия парламент.

"Аз не съм професионален политик и не се храня от това", добави той.

Лидерът на НФСБ отказа да коментира инцидентите по време на Националната конференция на ГЕРБ. Той заяви, че извършителите трябва да понесат отговорност. По негова информация вече има един задържан, ще бъдат открити и останалите.

„Бях свидетел на доста грозна сцена, при която млад мъж се приближи до трибуната и започна да крещи цинизми“, разказа Симеонов.

Валери Симеонов съобщи още, че е поставил въпроса за записите и чекмеджетата пред Бойко Борисов и обясни, че са назначени проверки по всички тези теми.

"Всичко се проверява в момента и се прави експертиза", коментира Валери Симеонов. Той каза, че при президента Радев няма факти, а общи фрази и шаблони.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове