Васил Божков обяви, че се прибира днес в България

Васил Божков обяви, че се прибира днес в България - картинка 1

През май т.г. той заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов

Васил Божков обяви, че се прибира в България. Той направи това през официалната си страница във Фейсбук.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30.", написа той. 

Един от адвокатите му потвърждава пред "Сега", че в момента Божков лети към София. Той отрече клиентът му да е влязъл в някакви договорки с прокуратурата и да се прибира заради това. Очаква се при пристигането си бизнесменът да бъде задържан, а след това прокуратурата да поиска от съда да го остави за постоянно в ареста. Циркулират обаче и спекулации, че ще бъде пуснат под гаранция.

Още на 16 май т.г., намиращият се в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов.

"Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел", написа тогава Божков.  

 

Ден по-рано бизнесменът, който дълго време не се беше обаждал от Дубай, обяви във Фейсбук по адрес на Иван Гешев:

"Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец".

Той направи това минути след брифинга на Гешев, на който тогавашния гл.прокурор отказа да подаде оставка.

Божков живее в Дубай вече трета година и е с повдигнати задочно 20 обвинения по 3 дела. Според прокуратурата по тях са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена бе и молба до ОАЕ за екстрадицията му, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, бе от този януари. 

От Софийската градска прокуратурата коментираха днес, че ако в действителност Божков се върне, Гранична полиция би следвало да го задържи, защото той е обявен за издирване. Божков има и наложена от прокуратурата мярка за задържане за срок до 72 часа.

След установяването на лицето органите на МВР следва да го предадат на следователите, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по 3 наказателни дела. "Лицето следва да бъде разпитано в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", която следва да се определи от съда", обяснява прокуратурата.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Прокуратурата срещу Божков

Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. Това обявиха в края на януари 2020 г. главният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева. 

Последва буквално разпердушинване на бизнесмена, семейството му, бизнеса му, съдружниците му, адвокатите му, колекцията му, имотите му. После дойдоха и обвинения за поръчителство на 4 убийства плюс обвинения от Глава първа от Наказателния кодекс - държавен преврат и престъпления срещу Републиката. Накрая прокуратурата закова обвиненията срещу Божков на 20. 

Междувременно бяха арестувани съдружниците и най-близки съратници на Божков - Георги Попов и Александър Тумпаров, съпругата му Елена Динева, сина му Антон, най-близкия му адвокат Славчо Марков. Всички те по-късно бяха освободени срещу различни големи парични гаранции.

Божков и ареста на Борисов

На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова. 

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, от която така и не е известно да е получен отговор. Така досъдебното производство на практика стои на трупчета.

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и на тримата. Владислав Горанов обаче беше санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски" и лидерът на ГЕРБ се отрече от него.

Самият Божков даде онлайн брифинг от Дубай на 24 март м.г., но не разкри дали има други доказателства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова освен твърденията си. "Не е редно да казвам сега какво имам, за да не попречи на работата на следствието", каза той. Божков обясни, че е разпитан от европейската прокуратура на 8 март 2022. Българската полиция също го намерила и разпитала. По думите на Божков по онова време за прокуратурата било удобно да го държи далече от България. 

Източник: СЕГА

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове