Васил Велев: Нито едно средно предприятие не е получило помощ

Васил Велев: Нито едно средно предприятие не е получило помощ - картинка 1

Пренасочването на средства за иновации за компенсиране на последиците от коронавируса е недалновидно, смятат от АИКБ

Нито едно от средните предприятия у нас не е получило своите от 30 до 150 хиляди компенсации заради затварянето им заради коронавируса, като забавянето вече е от близо 1 година. Тези данни съобщи днес пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди - от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали - със спад от над 20% за продажбите", коментира той.

По думите му закъснението вече ще стане една година.

"Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат", пргонозира той.

Велев посочи, че за средните предпроятия поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога.

"Докато за малките не е стартирала още мярката“, изтъкна той. "Парите, които още не са получили като подкрепа за първата вълна, са похарчени предварително. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори само отлага на този етап обявяването във фалит. Ситуацията никак не е розова", заяви още той.

 

Същевременно вече трета година Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) не прави нищо за иновациите и конкурентоспособността, смята Васил Велев. Според него "сега предстоят избори и всички ще обещават големи заплати, но заплатите се изработват - за да растат заплатите, доходите, стандартът, трябва да има инвестиции, а нищо за подкрепа на инвестициите в последните години не се прави". Вместо средствата по ОПИК да насърчават инвестициите, те се използват за подкрепа на ликвидността в кризата срещу коронавируса.

"Това пренасочване на средства в средносрочен план лишава икономиката от подкрепа на конкурентоспособността, което е недалновидно", допълни Васил Велев.

Всички пари по програмата са разпределени за подкрепа на ликвидността и спасяване от коронавируса, вместо за това да се използват бюджетни средства, заяви още той.

Освен затворените бизнеси има много, които формално не са затворени, но имат срив и спад на продажбите над 50%, категоричен е Велев. Затова бизнесът ще разчита на доброто планиране и бързия старт на новите оперативни програми. По думите му бизнесът очаква поне 1/4 от средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост да се заделят за подкрепа на инвестициите в икономиката, а не сегашните под 8%.

 

ИЗБОР

"Важно е да има възможност хората да избират ваксини и в този процес да се включат и предприятията и работодателите - за бизнесите, където това е по-необходимо", изрази мнение Васил Велев. "Ние нямаме регистрирани ваксини, които се използват в цял свят, но в Европа, кой знае защо, не бързат да се регистрират руски, китайски ваксини. Ако всички, които вършат работа, се регистрират и има свобода за техния внос и прилагане, този процес би могъл да бъде ускорен значително. И по линия на нашите контакти, които бизнесът има, със свои партньорски организации от тези страни", коментира той.

По думите му е странно, че в бюджетната сфера, където се очаква хората също да работят, те нито искат да работят присъствено, нито искат да се ваксинират. "Трябва да изберат едно от двете", смята той.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове