Великобритания е на ръба на пълна капитулация, предупреди Борис Джонсън

Великобритания е на ръба на пълна капитулация, предупреди Борис Джонсън - картинка 1

Той настоява за споразумение за свободна търговия с ЕС по модела с Канада

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън отново призова министър-председателя Тереза Мей да промени курса на Брекзит или страната ще бъде изправена пред "пълна капитулация", ако остане в митническия съюз, информира "Ройтерс".

Джонсън отдавна настоява Мей да изостави плановете си от "Чекърс" и окончателно да прекъсне връзката с ЕС. Той настоява за споразумение за свободна търговия с ЕС по модела с Канада.

Коментарът на водещия евроскептик на Острова идва няколко дни след оставката на транспортния министър Джо Джонсън, който е брат на Борис Джонсън. Джо Джонсън подаде оставка заради Брекзит.

Борис Джонсън коментира, че е съгласен с брат си, че преговорите за Брекзит са "най-големият провал в държавната политика на Великобритания от Суец", когато Обединеното кралство изгуби контрол над канала през 50-те г. на XX век.

"Наистина не мога да повярвам, но това правителство изглежда е на ръба на пълна капитулация", пише Борис Джонсън в седмичната си колонка за вестник "Телеграф".

Той подчертава, че иска Великобритания да бъде спасена от "пълния ужас на тази капитулация...ние сме на ръба да се подпишем под нещо, което е дори по-лошо от настоящата конституционна позиция. Има условия, които могат да ни превърнат в колония".

Британски медии съобщават, че Мей може да бъде принудена да изостави планове за среща на кабинета днес за одобряване на споразумение за Брекзит.

Джонсън обвини правителството, че е неспособно да договори начин за прекратяване на едностранно споразумение за "мрежа за сигурност", което има за цел да предотврати връщане на граничния контрол между Северна Ирландия и Ирландия.

Такъв провал ще превърне Обединеното кралство във "васална държава", докато ЕС реши да започнат търговски преговори, алармира Джонсън.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове