Великобритания или ЕС: Кои са по-обединени?

Великобритания или ЕС: Кои са по-обединени? - картинка 1

Непослушните играчи на Европа

5/Великобритания винаги е бил привелигерована, още откакто влиза в ЕИО, който по-късно ще се нарече ЕС, започва своя анализ Омер Гендлер. Въпреки че е една от първите членки на Съюза, Обединеното кралство

винаги е с „единия крак вътре, а с другия – вън“ от ЕС.

Преди дни премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще обсъди с европейските лидери предложенията им за реформи,

които целят да убедят Лондон да остане част от ЕС.

Това ще бъде една от най-горещите теми на Европейския съвет след месеци на преговори между Камерън, председателя на съвета Доналд Туск и националните правителства.

"Все още няма гаранция, че ще постигнем споразумение", писа Туск до лидерите на ЕС.

"Имаме различия по някои политически въпроси и съм напълно наясно, че ще бъде трудно да ги преодолеем".

Но истината отвъд семантика и маргинални въпроси, е, че новото споразумение не съдържа никакви „специални“ новини. Великобритания винаги е била със специален статут в страните от ЕС, и винаги страняла от политиката на Съюза.

Фактът, че Обединеното кралство отказва да приеме еврото сам по себе си говори, че британците си „държат на своето“.

Първият задължителен етап: двете страни обсъждат излизането, както предвижда член 50 на Лисабонския договор, пише pan.bg.Дискусиите трябва да приключат до две години освен ако по взаимно съгласие няма удължаване на срока. От тези дискусии в голяма степен ще зависи какво ще последва.

Ще остане ли Великобритания в Европейската икономическа зона (ЕИЗ), както Норвегия и Исландия, и следователно част от единния пазар или ще излезе от него?

Според проучване на мозъчния тръст Отворена Европа Brexit би коствал снижение с поне един пункт на БВП през 2030 г. Напускането на единния пазар и на митническия съюз няма да бъде компенсирано от сключването на нов търговски договор с ЕС, се отбелязва в проучването, според което страната „ще може да процъфтява извън ЕС само чрез търговска либерализация и дерегулация".

В същото време премиерът на Великобритания насрочи референдум за решаване дали страната да остане в ЕС. Той е насрочен за датата 23 юли, тази година. Още в началото на годината Камерън обеща възможността „народът на Великобритания да си каже тежката дума“. И го изпълни,

като призова неговата партия да спре да се „кланя“ на лидерите в ЕС, а да започне да мисли за собствените си нужди.

Но защо всъщност Великобритания иска да напусне? Много е просто, т.нар. „евроскептици“ (те се увеличават все повече и повече) са на мнение, че политиката на 28-те е нечестна спрямо социалните и икономически нужди на държавата. Те са на мнение, че Обединеното кралство би постигнало много по-голям икономически напредък, ако не е член на ЕС. Главната причина е наплива от бежанци,

с който Лондон категорично не е съгласен да се пускана територията на Европа.

От другата страна стоят аргоментите „ЗА“ оставане на Кралството в ЕС. Те са следните: По-добри отношения в търговията и отбраната, както и по-голямата сигурност от единна политика. Процентът последователите на тази идея също е доста висок.

Според последните проучвания 47% от населението на Британия иска страната да остане лен на ЕС.

Затова засега трябва само да чакаме и да видим  какво ще решат, а последствията за избора им едва ли ще ни изненадат… Макар че анализаторите са на мнение, че „Великобритания няма да излезе от ЕС никога“. Ще поживеем и ще видим.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове