Великобритания иска ЕС да наложи още санкции на Русия

Великобритания иска ЕС да наложи още санкции на Русия - картинка 1

Според британския външен министър надеждността на НАТО е била подкопана

Британският външен министър Джереми Хънт ще отправи призив днес към европейските страни да наложат още санкции на Русия, за да противодействат на президента Владимир Путин, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

Хънт ще произнесе днес в Американския институт за мир във Вашингтон реч, откъси от която бяха публикувани предварително от британското посолство в САЩ. Той ще заяви: "Международните норми са потъпквани постоянно от големи страни като Русия. Подобно агресивно и злонамерено поведение подкопава международния ред, създаден, за да ни защитава."

"Разбира се, трябва да разговаряме с Москва, но трябва също да сме честни: външната политика на президента Путин направи света по-опасен. Днес Обединеното кралство иска от своите съюзници да отидат по-далеч и призовава Европейския съюз да направи санкциите си всеобхватни, така че ние да застанем наистина рамо до рамо със Съединените щати. Това означава да разобличаваме нарушенията и да им отвръщаме в един глас където и когато и да са извършени - от улиците на Солсбъри до съдбата на Крим."

Отравянето през март в британския град Солсбъри на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, което според Лондон е извършено от руските власти, тласна Русия и Великобритания в сериозна дипломатическа криза, напомня АФП.

Правителството на САЩ демонстрира твърдост към Москва и неотдавна наложи нови санкции заради аферата "Скрипал", но това послание редовно се замъглява от желанието на президента Доналд Тръмп да подобри отношенията с Русия. На срещата с руския президент Владимир Путин в Хелзинки през юли Тръмп прояви силна готовност за разбирателство с него веднага след като смъмри съюзниците си от НАТО в Брюксел, добавя АФП.

Според британския външен министър надеждността на НАТО е била подкопана. "Онези, които не споделят нашите ценности, трябва да знаят, че винаги ще трябва да плащат висока цена, ако пресекат червените линии - независимо дали става дума за териториални нашествия, за употреба на забранени оръжия или кибератаки",  каза Хънт във Вашингтон./БТА

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове