Великобритания планира от 2021 години да разреши автономни автомобили по пътищата

Великобритания планира от 2021 години да разреши автономни автомобили по пътищата - картинка 1

"Ягуар", "Форд" и "Тата мотърс" обявиха, че започват тестове на автономни автомобили на Острова

Великобритания планира от 2021 година да разреши по пътищата на страната да се движат автономни автомобили, без водач зад волана, съобщи министърът на финансите на страната Филип Хамънд. Целта е да се превърне Обединеното кралство в предпочитан център за разработка и тестове на подобни превозни средства, пише dnevnik.bg.

Новината идва седмица след като "Ягуар", "Форд" и "Тата мотърс" обявиха, че започват във Великобритания тестове на автономни автомобили. В тях обаче задължително ще има човек зад волана, който да поеме контрола при някакъв проблем.

Разрешението за движение на коли без водач ще стане с промени в Закона за движение по пътищата (Road Traffic Act). С тази стъпка Великобритания ще се опита да застигне САЩ и Сингапур, които са сред лидерите по отношение на тестовете на автономни коли по техните пътища.

В бюджета на Великобритания за следващата година също се очаква да има новости, свързани с автомобилите - заделени 400 млн. лири за стимулиране на изграждането на зарядни станции за електромобили, 100 милиона лири за стимулиране на покупките на екологични чисти превозни средства, повишаване на ДДС за дизела или дори повишаване на данъците на собствениците на дизелови коли.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове