Венеция е с 200 г. по-стара, отколкото се смяташе

Венеция е с 200 г. по-стара, отколкото се смяташе - картинка 1

Между митовете и легендите създаването на Венеция привлича през вековете интереса на историци, археолози и местни жители

Сега група археолози откри две костилки от праскова, които показват, че в италианския град е имало човешко присъствие още между 650 и 770 г. сл. Хр., или два века по-рано, отколкото се смяташе, съобщава испанският вестник El Pais.

Костилките от плода били открити под мозайка на базиликата „Сан Марко“ и са с високо съдържание на въглерод-14, което означава, че датирането им е много точно, показва изследване, публикувано в последния брой на списание Antiquity.

При разкопките, ръководени от проф. Албърт Дж. Амерман от университета Колгейт в Хамилтън, щата Ню Йорк, бил използван ускорител масспектрометър (AMS) с висока резолюция, за да бъдат датирани останките.

Този вид радиовъглеродно датиране се състои в ускоряване на йони с висока кинетична енергия за извършване на анализ на масата и откриване на нивата на въглерод-14.

При предишни изследвания на площад Сан Марко бяха открити фрагменти от стъкло, дърво и животинска кост на 4.2 метра под нивото на морето, припомня списание Nature.

Историците смятат, че тези останки са били изхвърлени преднамерено от жителите на града на каналите, вероятно за да запълнят водоизточниците и да разширят площта на твърдата земя, за да могат да строят.

Откриването на костилките от праскова затвърждава хипотезата, че преди 1300 години различни общности в района са се установили в архипелага заради страх от варварските нашествия. По-трудният достъп до мястото вероятно е било пречка пред атаките на германите и хуните.

До този момент процесът по основаването на Венеция се датираше около IX век, когато започва да се строи базиликата. Според венецианската традиция, именно тогава били пренесени останките на апостол Свети Марко от Александрия, Египет, в италианския град.

Историците смятат, че дейността, която се развила в тези първи векове, благоприятствала построяването на Канале гранде и на терена, който впоследствие се превърнал в център на града в началото на IX век. По онова време той бил познат с името Риалто, а не Венеция.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове