Весел Великден за вас и вашите деца!

Весел Великден за вас и вашите деца! - картинка 1

Позабавлявайте се с малчуганите и направете празникът незабравим

Магията на Великден е толкова заразителна, че лесно можеш да внесеш празничното настроение у дома. И все пак не е необходимо да се стараеш всичко да бъде перфектно и да похарчиш доста пари за тази цел. Най-важното е да включите детето си в подготовката и да му позволите да усети неповторимият дух на празника. А това ще се случи ако го въвлечете в подготовката за специалният ден. 

Нашата рецепта за празнично настроение: пресей традициите, замеси ги с детско въображение, добави щипка дъх на козунак и поръси всичко с пролетно вдъхновение!

Забавна подготовка

Опитай се да запазиш тази празнична атмосфера като украсиш дома с помощта на хлапето. Можете заедно да изрежете и оформите букети от цветна хартия или да изработите специални поставки за великденските яйца от пластелин, а защо не и да подготвите оригинални картички за най-близките роднини.

Поощрявай опитите му да ти помага, дори и да не се справя отлично.

Не пропускайте и детската стая 

Зарадвай мъничето с интересни пролетни гирлянди: изрежете от цветна хартия различни шарени яйца, лалета, кокичета, минзухари, закрепете ги върху дебел шнур от прежда, а след това ги закачете на прозореца. А на вратата на детската стая можеш да сложиш върбов венец. Украсата за Великден е готова!

Шарени яйца

Няма дете, което да не е запленено от традицията да се боядисват яйца за Великден. Затова развихри докрай въображението си и отвори вратите на празничното арт-ателие.

Според ритуала с първото яйце трябва да се помажат бузките на децата, а след това то да се сложи пред иконата или на специално място у дома и да се запази до следващия Великден. А старото миналогодишно яйце се пуска по течаща вода, за донесе здраве и плодородие. Идва ред на веселите шарени яйца. Сега е моментът да изпробвате заедно с хлапето най-различни техники за украсяване. Ето няколко идеи.

Малчуганите харесват много шарките с памук – хем се прави лесно, хем става красиво. Върху по-голямо парче памук се накапват с лъжица различни по цвят бои, а след това яйцето се увива в памука и се оставя така за няколко минути. Друг любим метод е рисуването с восък. Върху свареното, все още топло яйце, се рисуват фигурки (кръст, слънце, цвете) с върха на тънка свещ, а след това то се потапя в избраната боя. Нарисуваният орнамент остава небоядисан и се откроява на цветния фон.

За да може твоето дете да се забавлява пълноценно, отдели няколко яйца, които ще бъдат само за украса - нека ги изрисува с каквото си поиска - бои, фулмастери и дори лак за нокти. 

Вкусни козунаци

Месенето на козунаци хич не е лека задача и никой не очаква да се справиш като твоята баба. Но нищо не ти пречи да опиташ. Дори след това да се наложи да купувате готов козунак, твоето дете със сигурност ще се впечатли от приготовленията, а след време ще си спомня с умиление за вкусотиите, които е приготвяла мама. Непременно включи мъничето в подготовката. Не мисли за брашното по пода или за падналите в купата черупки от яйца. Важно е да се забавлявате заедно!

Специалният ден

Още на сутринта изненадай твоето съкровище, докато спи. С червеното яйчице го помажи по челото и бузките, като му пожелаеш здраве и късмет. След като го събудиш по този празничен начин е време за богатата великденска закуска и за така чаканото борене с яйца. За да си подсигурила победата на малчугана, можеш скришом да му дадеш дървено боядисано яйце.
След закуска, за да е пълноценен празникът, можете цялото семейство да отидете на църква. Децата обичат да палят свещички, а тази ще е по-специална и вълшебна. После идва ред на веселите игри и и разходки сред природата. Великден е!

Великденски игри за специалните малчугани

Колко яйца има?

Трябват ти голям буркан, пълен със малки шоколадови яйца, няколко листчета хартия, Великденска кошничка, молив. Ти, таткото и малкото трябва да отгатнете колко са шоколадовите яйца. Напишете предположенията си на листчетата и първите си имена. Кошница с шоколадови яйца печели този, който е най-близо до верния отговор.

Великденска памет

На листчета хартия с големина на карти за игра нарисувайте различни яйца, а от другата страна - предмети, животни и т.н. Покажи му за по 20 секунди какво има на картите. После ги обърни, така че яйцата да са отгоре. Състезавайте се с малкото кой ще познае какви рисунки има под всяко яйце.

Намери яйцето

Нарисувайте на хартия 10 различни яйца и ги изрежете. После всяко едно поотделно трябва да бъде разрязано на две части. В шапка или съд размеси половинките и дай задача на детето да намери точните отрязъци и да ги съедини.

Уцели Великденската кошница!

На лист хартия нарисувайте Великденска кошница. Всеки от вас трябва да си направи по 5 хартиени яйца, на които да са написани имената ви. Постави кошницата на масата и се отдалечете на 5-6 крачки. После завържете очите на първия участник. Завъртете го три пъти. Той трябва да стреля и да се опита да уцели кошницата.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове