Везувий и тайните на древните свитъци

Везувий и тайните на древните свитъци - картинка 1

Херкуланските папируси са били залети от лавата на Везувий през 79 година и са карбонизирани и изключително крехки

Учени установиха, че смятани за археологическо чудо свитъци са били написани с метално мастило, пише BBC News, цитиран от агенция Фокус. Откритието връща назад периода на първото изполване на метално мастило с няколко столетия.

Херкуланските папируси са били залети от лавата на Везувий през 79 година и са карбонизирани и изключително крехки. Предишни опити за разчитането им са довели до повреждането или унищожаването на някои от свитъците.

Учени се опитват да разчетат оцелелите папируси с помощта на технологии като Европейския синхротрон, който произвежда рентгенови лъчи, 100 милиарда пъти по-ярки от рентгеновите лъчи в болничните лаборатории. Миналата година физици използваха метод за триизмерни рентгенови изображения.

Сега изследователите са разкрили, че папирусите съдържат високи нива на олово. Единствената причина за това би могло да бъде нарочното използване на метала в мастилото. “Широко разпространено схващане е, че римляните са започнали да добавят метал в мастилото през 4 столетие,” посочва д-р Емануел Брюн от Европейския синхротрон в Гренобъл, Франция. Досега се смяташе, че използваното в ръкописите мастило е базирано на въглерод.

Проучването, публикувано в журнала Proceedings на Националната академия на науките на САЩ, ще помогне при по-нататъшното изследване на папирусите със синхротронна светлина. “Откритието е интересно както от историческа гледна точка, така и от гледна точка на сканирането на папирусите,” казва д-р Брюн. По думите му новата информация за мастилото ще позволи да се оптимизират следващите експерименти за разчитане на невидимия текст на свитъците.

Изригването на Везувий затрупва курортния град Херкулан и по-големия му съсед Помпей. През 18 век под лавата е открита библиотека с приблизително 2000 свитъка, от които 600 все още не са отворени. Повечето съдържат творби на гръцки философи, но част от тях са комедии на латински език.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове