/ВИДЕО/ 62 човека загинаха в самолетна катастрофа в Русия

Самолетът на нискобюджетна дубайка компания се разбил близо до Ростов на Дон

9/62 души загинаха в самолетна катастрофа в Русия рано тази сутрин. Инцидентът е настъпил в 2:50 минути българско време. Информацията беше потвърдена от руските власти. Самолетът на нискобюджетната компания „Флай Дубай” (Fly Dubai) е осъществявал полет от емирството. Загинали са 55 пасажери и 7 души екипаж, съобщи ТАСС, цитиран от БГНЕС. Сред пътниците на борда на машината е имало 44 граждани на Русия, осем украинци, двама индийци и един човек от Узбекистан. Екипажът на „Боинг 738“ е бил съставен изцяло от чуждестранни граждани.
Черната кутия на самолета вече е намерена. От записите ще се разбере каква е причината за инцидента. Според руските власти обаче
най-вероятно става въпрос за лоши атмосферни условия и грешка на екипажа.
„При кацането си на летището, самолетът се е разбил. На борда му е имало 55 души. Всички са загинали”, съобщиха от регионалния център на руското министерство за извънредни ситуации. По-късно властите в Русия потвърдиха за 62 жертви, сред които са и 6-те члена на екипажа на полета. На борда на самолета е имало най-малко 3-ма чужденци, но повечето загинали са жители на Ростовската област и съседни региони, заяви губернатора на областта Василий Голубьов пред руските медии. Неделя ще бъде обявена за ден на траур в областта, обяви губернатора. В момента на мястото на инцидента работят представители на всички оперативни служби.
Летището в Ростов на Дон е затворено, като в следващите няколко часа няма да е възможно кацането и излитането на самолети от него. Следственият комитет на Руската федерация вече е започнал проверка по случая. Към мястото на инцидента е отпътувал и министърът на транспорта. Собствено разследване е назначила и авиокомпанията „Fly Dubai”, съобщи РИА-„Новости”.
Справка на ТАСС в интернет показа, че съответният самолет е собственост на компанията от 2010 година и последно е минал технически преглед при производителите „Боинг” през 2011 година. Информацията все още не е потвърдена от авиокомпанията. Най-вероятната причина остават силния дъжд и вятър по времето на инцидента. „Имало е предупреждение за циклон – влошени метеорологични условия и силни пориви на вятъра до 22-27 метра в секунда. Самолетът не е могъл да кацне от първия път заради усложнените условия, а при втория му опит настъпва катастрофата”, твърди източник на ТАСС в правоохранителните органи. Руската агенция се позовава на информация в портала Flightradar24.com, според който след първия опит за кацане, самолетът е кръжал близо два часа над летището. „По предварителни данни, при опита за кацане самолетът се ударил в земята, получил се е взрив и самолетът се е разпаднал на части”, заяви за ТАСС представител на Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и справянето със стихийни бедствия. Постройките на летището и пребиваващите в тях хора не са пострадали. Оперативен екип от психолози на министерството е изпратен на летището в Ростов на Дон. Специалистите работят с близките на загиналите, които са очаквали тяхното кацане. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е потресен от информацията за катастрофата и мислите му са със семействата на жертвите, заяви говорителят му Фархан Хак, цитиран от ТАСС и БГНЕС
/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове