/ВИДЕО/ Благоприятно място ли е България за майчинство?

/ВИДЕО/ Благоприятно място ли е България за майчинство? - картинка 1

Според класация на британския вестник Telegraph се намираме на 1-во място в ЕС, но какво показват цифрите?

6. Вчера британският вестник Telegraph излезе със статия в която постави България на първо място в ЕС, по условия за майчинство.

Страната ни предлага 58 седмици (около година) платено на 90% от брутната заплата майчинство, с опция за едногодишно удължаване, заплатено на 340 лева.

На второ място е поставена Гърция с 43 седмици майчинство, по време на което жените могат да получат около 50% от средните си доходи от периода преди да родят. Гръцките майки обаче са сериозно затруднени от спада на минималната заплата през последните години, поради финансовите проблеми на южния ни съсед.

На другия полюс е Швеция, в която майчинството е едва 8,6 седмици на 80% от брутната заплата. След това шведските майки, могат да се възползват от допълнителен социален пакет, включващ до 51 седмици платен отпуск със средни плащания от 61% от брутната заплата. Разрешеното майчинство във Великобритания е до 52 седмици, но само 39  от тях са платени.

Съединените щати пък са една от малкото страни в света, които не е гарантирано платено майчинство със закон.

Единственото изключение е облекчението за майки, работещи в компании с над 50 служители, които имат право на 12 седмично неплатено майчинство, което гарантира запазването на работата след завръщане.

България толкова рядко попада начело на положителна класация, че това няма как да не ни накара да поразсъждаваме върху въпроса. Първият въпрос, който изниква е

как е възможно страната с най-добри условия за майчинство да има един от най-ниските коефициенти на раждаемост не само в ЕС, но и по света.

Направихме си труда и бръкнахме в публичната информационна агенция на ражданията в България. Статистиката е плашеща. Оказва се, че за първите три месеца на 2016 г. (до 24-ти Март), раждаемостта отново е спаднала. Миналата година България подобри рекорда за ниска национална раждаемост от 1945 г. и по всичко личи, че ако тези темпове се запазят до края на годината, ще сме свидетели на нов негативен рекорд.

Какво може да се крие зад тези стряскащи цифри. Ако попитаме сто майки, най-вероятно ще получим поне десет различни мнения. Най-открояващото се сред тях вероятно ще е ниските доходи и невъзможността да се отгледа пълноценно едно дете в съвременна България. Майките имат възможност да останат вкъщи и да си гледат децата докато те станат на две години, но повечето не могат да си го позволят, понеже 340 лева след първата година, до никъде не стигат. Тези пък, които предпочетат да се грижат за своето дете повече от година,  много често влизат в конфликт с работодателя и рискуват своята кариера.

Ако жената реши след няколко години, че иска да има още едно дете или пък две деца, конфликтът с работодателя е гарантиран.

Може би трябва да се помисли в посока на премахването на втората година, но създаване на допълнителни социални стимули и по-голям платен отпуск за майките, които се връщат на работа.

Друг аспект, върху който трябва да се обърне внимание е отношението на хората към идеята да имаш дете. Не говоря за налагането на наказателни мерки ергенският данък, въпреки че ако негативния тренд при раждаемостта продължи, е много вероятно такъв да бъде наложен и в България.

Българската държава може да инвестира в национална кампания, която да покаже радостта от това да имаш дете.

Въпреки, че Дания е една от държавите с най-висок стандарт на живот в ЕС, тя също изпитва сериозни проблеми с раждаемостта. Видяла се в чудо, държавата започна национална кампания за стимулиране на раждаемостта под надслова "Do it for Denmark" (Направи го за Дания)

Дори и да не е толкова креативен, ни трябва някакъв отговор на задълбочаващия се демографски проблем. Какъвто  да е, но да се направи нещо!

/41

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове