/ВИДЕО/ Цацаров: Граждански арест няма и не може да има, има задържан за "лова на бежанци"

/ВИДЕО/ Цацаров: Граждански арест няма и не може да има, има задържан за "лова на бежанци" - картинка 1

Перата e извършил незаконно задържане на бежанците край река Резовска

Арестуван е Петър Низамов - Перата. Той е извършителят на незаконното задържане на бежанците край река Резовска. Низамов е арестван за 24 часа и предстои разпознаване. В дома и автомобила му са извършени обиски, съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Граждански арест няма и не може да има. Това заяви Цацаров, предаде БГНЕС.

„Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н., да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха "лов на бежанци". Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона", категоричен е главният прокурор Сотир Цацаров.

Той съобщи, че към настоящия момент са идентифицирани част от лицата, които са участвали в инцидента недалеч от река Резовска.

„Вчера изисках справка от директора на Гранична полиция. В резултат на тази справка сме успели да локализираме мястото, където са задържани бежанци; мястото, където спрямо тях е упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие те са били открити от органите на Гранична полиция", обясни Цацаров. По случая работи Районна прокуратура Малко Търново.

„Към настоящия момент лицето, което е правило изявления и е направило публичен клипа в интернет и очевидно е участвал в тази грозна сцена, е задържано за 24 часа със съдействието на ОД на МВР Бургас. Текат интензивни действия по разследването", уточни Сотир Цацаров.

Извършени са претърсвания в дома и автомобила му, отделно от това се идентифицират другите лица. Провеждат се и разпознавания, които са започнали в 15.00 часа днес, на които ще трябва да се идентифицират участвалите лица.

„Досъдебното производство се води за противозаконно лишаване от свобода. Искам да повторя още веднъж - едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки от нас. Опитите на някой да се прави на гранична полиция, на криминална полиция или на каквото и да било друго са откровена форма на нарушаване на закона", категоричен бе главният прокурор.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове