/ВИДЕО/ Clip-Air обещава да промени начина по който пътуваме

/ВИДЕО/ Clip-Air обещава да промени начина по който пътуваме - картинка 1

Футуристичната концепция на Швейцарският политехнически институт ще превозва много повече пътници и ще бъде съвместим с другите товарни транспортни средства, за да постигне истинска интермодалност в логистичната инфрструктура

Представете си как, когато пътувате в чужбина, вместо да взимате автобус, такси или влак до летището, след което да чакате на дълги опашки, просто се качите на капсула, която ще ви отведе до вашата дестинация. Всичко това без да се налага да се прекачвате или да чакате.

Това може да стане реалност, ако проектът Clip-Air се комерсиализира. Разработката на Швейцарския политехнически институт има за цел да направи превоза на пътници и карго много по-прост.

Въпреки, че въздушният трафик нараства устойчиво с по няколко процента на година, концепцията за въздушен транспорт не е преживявала някакви фундаментални промени от 1950 г.

Летищата стават много по-несвързани и поради огромното увеличение на трафика, те стават все по-претъпкани. Това се отразява във все по-големи закъснения на самолетите, а летищата просто не могат да смогнат.

Clip-Air предлага революционен въздушен транспорт, чрез концепция основана на летящо крило, което може да превозва мобилни и сменяеми капсули. Тези капсули могат да пренасят както пътници, така и товари.

Подемният самолет ще позволи евтиното преместване на карго от един вид транспорт на друг, защото опашките по летищата ще бъдат съкратени или премахнати изцяло. Въпреки футуристичния дизайн на самолета, учените от швейцарският институт работят неуморно за да докажат, че подобен проект е технически осъществим.

В тяхната визия, пътническите подемни самолети ще могат да прикачват по три капсули, като във всяка една от тях ще могат да бъдат настанени по 150 пътника. Транспортните капсули ще бъдат напълно заменяеми с влак или автобус, така че когато се качите на автобусът във вашето населено място, да пътувате така, че да не се налага да слизате от транспорта или да чакате.

При карго полетите идеята е капсулите, които се превозват, чрез специалния самолет, да могат да бъдат трансферирани без особени трудности на ремаркета на камиони или вагони на влакове. Така ще се постигне истинска интермодалност на карго транспорта.

Според специалистите от авиационната индустрия е много малко вероятно подобен проект да бъде комерсиализиран. Причината  е, че ако компаниите решат да преминат на подобен вид транспорт, това със сигурност ще изисква много инвестиции и ще промени модела на авиацията, като цяло. Преди това концепцията трябва да бъде изпипана от технологична гледна точка, така че да няма риск за купувачите от технически проблеми, които ще затруднят техния бизнес.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

„Демократична България“

30.19%

ГЕРБ-СДС

15.09%

„Има такъв народ“

13.21%

БСП

11.32%

Не съм решил още...

9.43%

"Възраждане"

7.55%

Няма да гласувам

5.66%

„Изправи се! Мутри, вън!“

3.77%

Друга партия или коалиция

3.77%

ДПС

0.00%

ВМРО

0.00%

„Републиканци за България“

0.00%

Блогове