/ВИДЕО/ Деца играят на терористи по улиците на Ал-Ракка

Животът в градът е станал непоносим, твърдят жители, успели да избягат

1/Животът в бастиона на организацията "Ислямска държава", Ал-Ракка в Североизточна Сирия, е станал непоносим. Видео, излъчено от британската мрежа Sky News, показва ежедневния живот на жителите на града, където глада и бедността доминират по улиците.

В един от клиповете се виждат деца от Ал-Рака да играят на терористи - няколко по-малки деца стоят на колене и дете зад тях и ги застрелва с пистолет играчка.

 

"Тези деца са едно поколение, което е загубил пътя си," каза Самрид A-Джейлан. "ДАЕШ промиват мозъка им, превъщат ги в бомба със закъснител. Самоубийствените атентати са дейността на организацията терористите обучават децата за шахиди.

Те ги поставят в челните редици на битката, а ако ги убият - превръщат ги мъченици и защитници на "Ислямска държава".
В града има около 17 активисти, документиращи трудната ситуация, твърди ТВ мрежата.

В един от клиповете се вижда дълга опашка за храна и патрул на ДАЕШ, който гарантира, че правилата се спазват. В допълнение, жители споделят, че местното знаме е заменено с черния флаг на организацията. Също така се вижда, че постоянните жители страдат от глад и доставките на хранителни стоки се нередовни.
Абдел Азиз ал-Хомаз, активист на опозицията от града, който е избягал в Европа споделя,
че много хора са спрели да работят, защото само тези, които се присъединяват към организацията имат работа и пари. "Вие не може да направи нищо срещу ДАЕШ, те ще ни убият", подчерта той.
Ал-Хомаз също осъжда атаката на Сирийската армия и Русия срещу градът, като смята, че те причиняват повече вреда, отколкото полза. "Руснаците и правителството лъжат, когато казват, че те са атакува цели на терористите. В действителност, те нараняват цивилни", казва той. "Много училища и болници са били бомбардирани в Източната част на Ал-Ракка и Дейр ез-Зор".
Според него, атаките на режима и Русия много по-сериозни от атаки срещу ДАЕШ на коалицията, водена от САЩ, защото те нанасят ударите си върху големи площи, а не по конкретни цели като прави САЩ - което води до повече жертви сред цивилните.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове