/ВИДЕО/ Докумените от Панама: Как милиардерите укриват имущество при разводи

/ВИДЕО/ Докумените от Панама: Как милиардерите укриват имущество при разводи - картинка 1

Или как жените на богатите остават без правосъдие, благодарение на измамите през офшорните зони

Кристофър Уилямс изчакал 90 минути в офиса на компания за самолетни разходки над о. Хаваи, гледайки постоянно към паркинга на летището, който се намирал наблизо. В своите ръце, той държал съдебни документи, готови да послужат на руския олигарх, който водел грозен бракоразводен процес. Той взел със себе си и малка камера за да заснеме момента на предаването на документите.

Когато това се случило, Уилямс отворил вратата и се затичал към белия джип. Един от хората в джипа бил милиардерът Димитри Риболовлев. Жена му Елена претендира, че той и дължи пари, като обезщетение при решението за развод. „Димитри“ извикал Уилямс, докато хвърлял документите на шофьора на магната. „Прието“ е отговорът, който се чува от видеото качено в Youtube, което можете да видите тук.

Скандалът с изтичането на информация, познат вече като „Панамските документи“ е най-големият подобен до този момент и вече застрашава постовете на някои световни лидери.

Този скандал показва също и играта на котка и мишка при тежките бракоразводни дела на най-богатите хора на света. Случаят на Риболовлев е само един от многото.

Мартин Кинли от Асоциацията на независимите журналисти сравнява скандалът „Панамски документи“ с понзи схемата на Бърни Мадоф.

Той също казва, че офшорните компании и фондове са важен и често използван инструмент в разводите за големи суми.

Димитри Риболовлев е 14-ят по богатство човек в Русия и е заемал длъжността президент на футболния клуб Монако.

Той е използвал данъчен рай за да прикрие притежаваният от него капитал и недвижимо имущество. Документите, които Уилямс държал, показвали ,

че милиардерът, който е направил състояние от полезни изкопаеми, притежава пентхаус в Ню Йорк за 88 млн. долара и експонати на изкуството  за над 650 млн. долара.

Риболовлев –„кралят на торовете“ се срещнал със своята съпруга Елена и се влюбил в нея още когато били студенти. През следващите 20 години на техния съвместен живот те имали 2 деца, преместили се в Швейцария и станали изключително богати. Когато в бракът им започнали да се появяват пукнатини, Димитри знаел, че според Швейцарското законодателство, двамата трябва да си поделят богатството поравно. В документите изпратени от Димитри до Мосак Фонсека става ясно, че

богатството му трябвало да се премести от Швейцария в Лондон и Сингапур, така че жена му да няма достъп до него.

През 2014 г. швейцарския съд отсъдил, че Елена трябва да получи рекордните 4,5 млрд. долара, но обжалването намалило тази сума до скромните 600 млн. долара.

Компанията, която извършвала процеса по укриване не задавала много въпроси. Статия поместена на официалния сайт на „Документите от Панама“ дава пример от Тайланд, където богата корпорация, поискала помощ под псевдонима “Сребърен куршум”, срещу жената на собственика, която искала да му вземе всичките активи.

Служителите от Люксембург пък се пошегували със своите клиенти, като изпращали намигащи емотикони, когато се съгласявали да помогнат на холандски гражданин да „предпази“ активите си от „задаващ се на хоризонта“ развод, който ще има неблагоприятни последици.

Мишел Йънг, която е водила тежък бракоразводен процес, станал публично известен, създава организация преди две години, която се занимава именно с този проблем. Според нея откриването на активите на съпрузите е „кървава борба, в която ако нямаш достатъчно средства е сигурно че ще изгубиш.“ Тя прекарва седем години в преследването на богатството на своя бивш съпруг – милиардерът от недвижими имоти Скот Йънг, който също използвал Мосак Фонсека за да скрие своето богатство. През 2013 г. Мишел най-накрая получава 32 млн. долара след като бившият и съпруг умира, по всяка вероятност от самоубийство.

Друг случай, описан в документите от Панама разказва за развода на Никола Джой и  Клийв Джой Моранчо. Двамата се развеждат през 2011 г. след пет годишен брак и три деца. От тогава Никола търси 40 милиона в активи на бившия си съпруг, които според нея трябва да са в нейно владение.

В проблем се оказват и поне две къщи в Лондон, частен самолет, шест стайно френско шато, вила на Карибите и земя в близост до алпийско селище в Швейцария, както и 35 луксозни коли сред които Бентли, Ферари и др.

Съдията отсъдил ,че Никола ще получава по 180 000 долара годишно и не спестил критиките си към нейния съпруг.

„Фалшификация, измама и лъжа“

са само част от думите с които той обрисувал империята му, изградена на офшорни зони и сътрудничество с Мосак Фонсека. По време на процеса, става ясно, че Клийв Джой прехвърля голяма част от своето имущество, така че жена му няма никакви основания да претендира за него.

Никола обяснява, че е била наивна и че не знаела какво означава взаимен фонд преди да се ожени.

Тя също призовава да се промени закона, защото офшорните зони се подиграват на законодателството.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове