/ВИДЕО/ Документи разкриват тайни сделки между Башар Асад и „Ислямска държава“

/ВИДЕО/ Документи разкриват тайни сделки между Башар Асад и „Ислямска държава“ - картинка 1

Как бе освободен древния град Палмира?

Британската медия Skynews се е сдобила с нови документи, разкриващи как е освободен древния град Палмира от страна на сирийското правителство. Според информацията между Асад и бойците на ИД е имало предварително договорена сделка.

Документите свидетелстват за това, че сирийското правителство е разрешило на ислямистите да изтеглят тежкото си въоръжение от града преди реално да се оттеглят.

Британската медия съобщава, че самите документи са предоставени от групировката Свободна сирийска армия, която включва дезертьори от ИД от Ракка, столицата на екстремистите в Сирия.

„Изтеглете цялата си тежка артилерия и противовъздушни картечници от и около Палмира към провинция Ракка,” пише в един от документите, издаден в деня преди възвръщането на Палмира в края на март.

Главният кореспондент на Skynews, Стюарт Рамзи, е разговарял с въпросните дезертьори. На въпрос ИД кординира действията си пряко със силите, верни на Асад и дори с Русия, която междувременно подкрепи нападението на Палмира с въздушни удари, отговорът е бил „Разбира се.“

Документите нагледно предоставят доказателства, че режимът на Асад заговорничи с ислямистите, които от 2012 г. са превзели повече от половината територия на Сирия.

„Уол стрийт джърнъл” миналия месец съобщи за откриването на интересни документи при претърсването на дома на Абу Саяф, „нефтения министър” на ИД, който бе убит от американските специални части в убежището му в сирийската провинция Деир аз Зор миналия май. Документите разкриват сделки с режима на Асад, които се предполага, че е сключил Саяф – за 72% от печалбата на ИД от природни ресурси.

Дивизията на Абу Саяф успешно е договорила споразумение с режима на Асад, което позволява на камионите и тръбопроводите на ИД да преминават от контролираните от режима полета през територията, контролирана от групировката, позната още като „Даеш”. Дивизията помогнала на джихадистите да печелят по 40 милиона долара месечно само от продажби на нефт.

Полетата с природен газ около Палмира са особено важен източник на приходи за джихадистите, които превръщат газа в гориво, което продават на Асад, твърди Матю Рийд, вицепрезидента на Foreign Reports Inc. – базирана във Вашингтон консултантска фирма, която се фокусира върху нефта и политиката в Близкия изток.

Документите, изнесени от Ракка и достигнали до „Скай нюз”, изглежда потвърждават тези твърдения.

„Един от документите представлява молба за безопасно преминаване на един шофьор през пропусквателните пунктове на ИД докато достигне границата със сирийския режим, за да размени нефт за тор,” пише Рамзи. „Дезертьорите твърдят, че това търговско споразумение между двете страни продължава от години.”

 

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове