/ВИДЕО/ Фолио от соларни клетки може да доведе до нова технологична революция

/ВИДЕО/ Фолио от соларни клетки може да доведе до нова технологична революция - картинка 1

Можем ли да очакваме изцяло чиста енергия, благодарение на иновацията?

Saule Technologies представиха нова технология, която може да доведе до нова революция в създаването на енергия от възобновяеми енергийни източници. Тя създава технологията Перовскитс, която се отличава с много повече приспособимост, отколкото съвременните соларни панели.

Най-новото им откритие е възможността тези клетки да се слагат върху фолио, така че чрез залепването върху всеки предмет

да могат да генерират възобновяема енергия за него.

Когато от Saule Technologies създават материала през 2009 г. той може да трансформира едва 3,8% от слънчевата енергия в електрическа.

Днес същия показател достига 20%,

което е съизмеримо с комерсиалните силициеви панели, но разработчиците смятат, че има потенциал, технологията да постигне 25% трансформация.

Материалът Перовскитс е по-евтин и по-гъвкав от силициевите панели. Това означава, че иновацията, може да се постави на много повече места, които бяха невъзможни за използване до момента от традиционните соларни панели.

Може да приема енергия дори и от изкуствени източници на светлина, като лампите например.

Компанията разработчик съобщи, че може новия материал може да се сложи дори и на прозорци, защото те произвеждат материала и от полупрозрачни клетки.

Едно от възможните приложения е свързано със зареждане на смартфони, за които амортизацията на батерията е основен проблем. Гъвкавото фолио от Перовскити, може да се залепи на гърба на телефона и да генерира допълнителна енергия. За момента, компанията разработчик на фолиото казва, че постига 3% трансформация на слънчева светлина, но се надяват енергията от слънчева светлина да достигне 10% в следващите няколко години.

Saule Technologies имат намерение в бъдеще да разработят принтер, който да разпръсква Перовскитс клетки върху всякакви материали

и по този начин да направят технологията още по-достъпна.

Очаква се новата технология, да увеличи значително произведената от слънцето енергия. Основния проблем на Перовскитите е, че те са разлагат във вода, тоест, преди тази технология да се комерсиализира, трябва да се намери начин, клетките да станат непромокаеми. Хубавата новина е, че изследователите са намерили начин за ефективно уплътняване на клетките. Върви се в правилна посока. По подобен начин започна разработването на микропроцесорите в началото на 70-те, а

в следващите няколко десетилетия тази технологична революция се трансформира в суперкомпютри и промени изцяло начина ни на живот.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове