/ВИДЕО/ Интересни факти за Тибетския мастиф - най-голямото куче в света

/ВИДЕО/ Интересни факти за Тибетския мастиф - най-голямото куче в света - картинка 1

Породата е рекордьор по големина и цена

Тибетският дог, познат също като тибетски мастиф, е древна порода кучета, използвани предимно като впрегатни, а също и традиционно за пазачи в хималайските манастири. Породата датира поне от 3 000 години като за нея съобщава Аристотел още в 350 г.пр.Хр., а по-късно е описана и от Марко Поло около 1270 г.

Кръстоски от тази порода се разпространяват из целия европейски континент и според някои тибетският дог е в основата на цялата група породи молоси и на различните планински кучешки породи. Въпреки това оригиналната порода (без примеси) е въведена за първи път в Европа едва през 19 в.

Чистотата на породата се е запазила непокътната благодарение на изолираността на местността, в която се е появила преди хиляди години.

По характер тибетският дог е спокоен, сдържан, относително дружелюбен с други кучета,

но ако е предизвикан, е способен да отговори с подобаваща агресия. Много послушен и съобразителен, лесен за дресировка и обучение. Една от отличителните му черти е голямата му чистоплътност, която е подобна на тази при котките.


През 2008 година китайска жена е платила 4 милиона юана за 18 месечен чисто червен мъжки, за който тя нарекла Яндзъ.

През 2011 година червен мастиф е бил закупен от китайски бизнесмен за 10 милиона юана.

Смятани за символ на Азия, тези огромни, пухкави пухчета започват от 2,000 и стигат до 750,000 долара.


Тибетски мастиф на 11 месеца с име  Биг Сплаш (Big Splash) счупи рекорда за най-скъпо куче през 2013 когато беше продадено на китайски въглищен магнат за невероятната сума от 5 милиона долара.

Сред собствениците на тази порода кучета са били кралица Виктория, крал Джордж IV и Чингиз Хан, който включил 30 000 кучета в армията си при опита си да завладее Западна Европа.

До момента най-скъпото куче в света беше тибетския мастиф Ред Лайън (Червен лъв), който през 2014 година е продадено за 915 000 паунда.

 

 

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове