/ВИДЕО/ Изкуственият интелект на естествената самота

/ВИДЕО/ Изкуственият интелект на естествената самота - картинка 1

Роботите все по-реални, хората все по-измислени

Да, изгледайте внимателно това отгоре. Това е писъкът.. последният писък на изкуственият интелект. Робот, който е предвиден да замества вашия любим, иконом, чистачка или просто ще запълни празнината, когато ви се говори с някого. 

С цялото ми уважение към труда на хората, които се занимават с изкуствен интелект и nanoscience, вероятно работата им е трудна и когато сътворят такова подобие на човек, се възхищават сами на себе си. Не се ли страхуваше от това Замятин?

После Оруел?


Не правиха ли в Холивуд филми посветени точно на тази тематика? Помните ли старият вече филм "Изкуствен интелект" с хейли Джоел Осмънт, който се превъплъщаваше в малко момче робот, който донесе временна радост на семейство, чието дете беше в дългогодишна кома, но когато истинското дете се събуди, детето - робот беше изоставено в гората.

Съвременната история за Пинокио, малкото момче,

което искаше да чувства. Целият филм заложи именно на моментът с "оживяването", което се оказва невъзможно до последната минута на филма. Машината искаше да обича, да се смее , да бъде обичана. Уви той беше просто купчина метални пластини, които лесно можеха да бъдат сменени с друга подобна, минута щом омръзне.

Филмът "Тя е глас" пък поставя под общ знаменател всички много заети хора с работата си, отдали й се до такава степен, че самотата се е настанила трайно от дясната страна леглото им вечер. Те лесно можеха да се свържат към платформа, която генерираше перфектния партньор за тях и съответният човек да разговаря денонощно или пък когато се почувства сам с изкуствено създаден за него специален... глас..
Спойлер: Да, само дето се оказва, че в света има толкова самотни хора, именно заради това роботозиране, че този "глас", в който опростеното човешко същество може бързо да се влюби и да свикне с него в ежедневието си, изкуственият интелект на този глас може да бъде на още 100 места по това време и да разговаря с още поне 150 самотни хора around the world.

Това ли наричате успех на технологиите?

Роботите ли са бъдещето? Ще живеем с изкуствени интелекти, които ще бъдат неизменна част от ежедневието ни. Те ще ни обичат в 3D измерения и ще готвят в 5D ще разговарят с нас на каквато тема поискаме с едно натискане на бутон някъде по тях и ще разхождат домашните ни любимци след като им зададем траектории и посочим точка А и точка Б?
Именно тогава най-малкият ви проблем  ще бъдат правителствата, които ни/ ви управляват, защото нищо чудно някой ден и изкуствен интелект да управлява света.

Видни личности като Стивън Хокинг и Елън Мъск дори предупредиха, че изкуственият интелект би могъл да представлява заплаха за съществуването на човечеството. Хора като Мъск инвестират милиони долари в изследването на потенциалните опасности – и евентуалното им неутрализиране – криещи се в тези нови технологии. Според много от хората, занимаващи се с развитието на изкуствения интелект, обаче, подобни страховити изявления са твърде преувеличени.

Всекидневни са опитите на учените, които се опитват да накарат машината да чувства...
Всекидневни са опитите на самите хора да се опитват да чувстват...

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове