/ВИДЕО/ Колко струва на държавата Цветан Цветанов?

/ВИДЕО/ Колко струва на държавата Цветан Цветанов? - картинка 1

Някой трябва да поеме политическата отговорност. Или не?

Вчера стана ясно, че държавата ни отново е осъдена от  Европейския съд по правата на човека( ЕСПЧ), да плати обезщетение на братята Йордан и Пламен Стоянови, известни още като Дамбовците, Алексей Петров и дясната му ръка Антон Петров Хамстера, които бяха главни потърпевши лица от спецакцията „Октопод“. В мотивите на съда се посочват: нарушаване на забраната за изтезаване и на презумпцията за невинност, незачитане на личния живот и липса на ефективни средства за защита.

Щетите за държавата само от този PR ход е на обща стойност 109 хил. евро.

 

Когато към тази сума се прибавят и обезщетенията по другите дела, спечелиени от обекти на спецакции

с имена на „Октоподи, скариди и друга морска храна“, сумата набъбва до над 194 хил. евро.

Разходите по прословутата му тежка охрана въобще не ги и коментираме, защото той там дори не е основният харчещ. Имеме си и по-скъпи от него... Въпреки това, явно

Цветанов е на принципа: „Яжте, пийте, държавата черпи“

Независимо как ще завършат разследванията и делата по операциите с морски имена, той винаги печели, защото никой не може да му потърси лична отговорност, а както вече знаем – няма лош PR.

Спомняте ли си онези времена? Първата година от управлението на кабинета „Борисов 1“. Герберите бяха толкова популярни, че всичките операции срещу „босовете на мафията“ се приемаха почти безкритично. Малкото гласове, твърдящи, че никой не е виновен до доказване на противното, с лека ръка бях апращани в девета глуха и обявявани за помагачи на "мафията".

Медийните експерти му изградиха ореол – храбър борец против мафията, човекът, който ще "оправи държавата", та дори по едно време социолозите даваха по-голям рейтинг на Цветанов, отколкото на Борисов, и предричаха скорошно разцепление на партията.

В действителност зад медийния образ стояха зле скалъпени екшън сериали, които имаха стойност за Цветанов, само ако са добре заснети.

Като например при ареста на Алексей Петров, когато цялото изпълнение на заключването на белезниците, трябвало да бъде повторено от  ГДБОП, защото на видео оператора му свършила батерията, разказват свидетели на случката...

Днес вече виждаме, че тези години на симулираната борба с мафията са били една голяма шашма. Или разчистване на сметки понякога. Почти всички лица, които Цветанов изправи пред Темида, бяха оправдани, а на всичкото отгоре и осъдиха държавата.

Днес Цветанов вече не е това, което беше. Мнозина твърдят, че ако не държеше структурите на ГЕРБ по места, Борисов отдавна би го "изчистил" от висшата политика, както прави със всички, които в определен момент тежат повече, отколкото помагат за имиджа на партията. Но не се е чуло да постъпва така със скъпите си съпартийци. Буквално скъпите, в левове и евро.

В същото време, засилват се гласовете, които настояват законодателството да бъде променено така, че когато определен политик нанесе финансови щети на държавата чрез своето поведение, той трябва да бъде държан лично отговорен.

Веднага се сещаме за един подобен, който през 1997 г. фалира държавата, а днес все още е на свобода в България, преподава в пловдивски университет (не знаем, може би по дисциплината „Антикризисен мениджмънт“ ?!), и по свидетелства на съседите си, обича да пече чушки на терасата.

Когато личната отговорност бъде въведена и съдебната система стане наистина независима, може би тогава наистина ще станем свидетели на добро политическо управление.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове