/ВИДЕО/ Моят приятел е коза!

/ВИДЕО/ Моят приятел е коза! - картинка 1

Те могат да се окажат по-умни от кучетата и са много добри приятелчета

Kозите са едни от първите опитомени животни, но обикновено не ги третираме като приятели, както кучетата. Учени от университета Куийн Мерив Лондон откриват, че козите показват специфично за кучетата поведение.

При проучването козите са имали за задача да отворят капака на кутия, за да получат награда. Когато трудността на задачата се повишава до „невъзможна“, козите жално гледали хората наоколо, точно както правят кучетата.

Всеки, който е имал куче знае, че в много ситуации то разчита на човека. То чака до вратата, гледа стопанина в очите, когато иска да излезе, и се умилкват за лакомство. Конете също разчитат на хората за помощ, според проучване. Според друго проучване, котките обаче не разчитат чак толкова на хора, или поне не обичат да го показват.

Досега не е правено проучване на животни, опитомени за агрикултурни цели, за да се установи дали поведението на опитомените ни „приятели“ е уникално. В проучването с козите са използвани 34 „доброволки“, които са получавали специално отношение от персонала. Дълготрайните взаимоотношения с хората може да са повлияли на резултатите от проучването.

Друго проучване показва, че поведението на козата е много по-близко до това на кучетата, отколкото на котките. Козата се привързва силно към стопанина, обича да си играе с него, и отсъствието на стопанина дори се преживява по-тежко, отколкото при кучетата. Козата като стадно животно следва стопанина безропотно и без да се разсейва.

Козите са умни животни и могат да бъдат дресирани с лекота. Проучването също така показа, че козите се доверяват на хората почти напълно, като при експеримент с развалена храна, подадена от стопанина, първата реакция на животното е да яде, и едва след близък досег се преценява става ли предмета за ядене. Дори и след установяване на негодността на храната, козата продължава да опитва, тъй като доверието към стопанина е голямо.

Интересен факт е, че козите имат 360-градусово зрение, което им позволява да забелязват приближаващи хищници лесно.

 

Източник: fresh-science.com

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове