/ВИДЕО/ Краят на свободата на словото в Турция

Турското правителство сложи ръка на най-големия опозиционен вестник

4/ Турското правителство пое контрола над вестник „Заман“ - най-големия опозиционен всекидневник в южната ни съседка, съобщава Би Би Си.

По искане на прокуратурата в Истанбул властите са назначили временна управа на вестника, който е свързан с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл оцени, че решението на турското правителство да поеме контрола върху "Заман" представлява "атака срещу инакомислещите медии".

Държавният департамент на САЩ нарече решението на турските власти "обезпокояващо", а ООН призова Анкара да уважава свободата на средствата за масова информация и правото на хората да изразяват своето мнение.

Пред редакцията на вестника в Истанбул тази вечер се събраха стотици демонстранти, които се обявиха срещу назначаването на синдик, който да поеме управлението на медията.

Правителството за пореден път доказа, че словото в съседната ни страна е скъпо и контролирано нещо. След осъждания на журналисти, забраняване на социални мрежи, дойде време Ердоган да сложи контрол и на опозиционните медии. Очевидно свободата на словото в Турция ще остане мираж за дълго време.

Протестиращите направиха опит да спрат полицията да влезе в редакцията на вестника.

Полицията обаче използва сълзотворен газ и водно оръдие и успя да си проправи път до сградата.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове