/ВИДЕО/ Кървав самоубийствен атентат в Турция

Най-малко петима загинаха, а 46 души са ранени при бомбен атентат на главна улица в Истанбул. Предполага се, че атаката е заради група туристи от Израел

9/При самоубийствен атентат на популярна пешеходна улица в туристическия център на Истанбул са загинали най-малко петима, а други 36 са пострадали, показват последните официални данни на турските власти.  Атаката е била извършена на  булевард „Истиклял“.

Възможно е целта на нападението да е била група израелски туристи, предположиха от израелското вънно министерство, цитирани от Ynet. Поне три от жертвите са от Израел, има и още няколко ранени. Според нови доказателства в разследването е възможно атаката да е дело на Ислямска държава, предполага израелското издание.

Първоначалната версия е, че зад атентата стои Работническата партия на Кюрдистан (ПКК). До момента официално нито една групировка не е поела отговорност.

Местни медии разпространиха информация, съгласно която при нападението са ранени още представители на Иран и Германия.

Представител на турските властите информира, че самоубийственият атентатор е детонирал бомбата по-рано от планираното, защото е бил забелязан от полицията. Неговата цел е била точка, в която са се събрали значително по-голям брой хора.

Има един задържан във връзка с нападението, но други подробности не се съобщават.

 

 

Губернаторът на Истанбул Васип Сахин обясни, че атентаторът също е загинал, но не е ясно дали той е включен в официалната информация за броя на жертвите.

Това е втора серия взривова в Турция за последната седмица.

 

 

Няма пострадали български граждани по първоначална информация при атентата на оживената търговска улица в Истанбул, съобщиха за БГНЕС от МВнР, като уточниха, че до този момент няма информация от нашите консулски служби в Турция.
С наближаване на Невруз, кюрдската Нова година на 21 март, растат опасенията от нови атентати в Турция. Страната е в максимална степен на тревога след последната атака на 13 март в Анкара, отнела живота на 35 души, и на 17 февруари, също в Анкара, когато загинаха 29 души.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове