/ВИДЕО/ Мистериозен звук от дълбините на Карибско море

/ВИДЕО/ Мистериозен звук от дълбините на Карибско море - картинка 1

Той озадачава всички, най-вече учените

Океанът е шумно място сам по себе си, но покрай глъчката от корабния трафик и пълният с живот морски свят, учените са успели да уловят друг и озадачаващ звук, пише Scince Alert, цитиран от "obekti.bg".

Той не може да бъде чут от човешкото ухо, но иначе е отчетлив и мощен и поради това е засечен дори от космоса. И не звучи като нищо, познато ни до момента.

Всичко започва, когато специалисти от университета на Ливърпул изследват динамиката на Карибско море.

Те разглеждали данни за океанското налягане в моделите, когато установили, че в този район се появяват големи и необясними колебания. Затова проверили правени на място измервания от 1958 г. до 2013 г., като ги сравнили с данни за теченията и данни на НАСА. Така открили, че басейнът на Карибско море е като гигантска свирка.

Самото море е важна част от големия океански конвейерен пояс, като там се образуват течения, вливащи се пряко в Гълфстрийм.

Явлението може да бъде регистрирано от Космоса благодарение на колебания в земната гравитация, предизвикани от промените в налягането. Учените се надяват да използват сигнала за прогнозиране на вероятността от крайбрежни наводнения.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Yellow Face

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове