/ВИДЕО/ На 12 април1961 Гагарин извършва първият космически полет

/ВИДЕО/ На 12 април1961 Гагарин извършва първият космически полет - картинка 1

Честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Юрий Гагарин извършва първия в света космически полет. Полетът е осъществен с първият космически кораб “Восток”. Изстрелян е от космодрума в Байконур в 9 ч 07 мин (московско време); извършва една обиколка около Земята и се приземява в 10 ч 55 мин в района на с. Смеловка, Саратовска област.

Първият космически кораб “Восток” има сферичен спускаем апарат,

който едновременно е кабина на космонавта, и приборен отсек с бордова апаратура и двигател. Теглото на ракетата носител е с последната степен - 6,17 т - дължина 7,35 м, с тегло на последната степен - 4,73 т, с тегло на спускаемия апарат - 2,45, диаметърът му е 2,3 м. След навлизане на спускаемия апарат в атмосферата космонавтът катапултира от кабината (на височина 7 км) и се приземява с парашут.

Юрий Алексеевич Гагарин завършва Военновъздушната академия "Н. Е. Жуковски" (1968 г.).

Участва в обучението и тренировката на екипажи от космонавти, летец-изпитател. Загива по време на изпитателен полет на нов самолет. Осем години по-късно този ден е официално обявен от Международната федерация по авиация за Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал.

Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво. 

Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. 

Посолството на Руската Федерация у нас, заедно със Столичната община - район "Банкя" организират тържествена церемония, посветена на 55-годишнината от първия полет на човек в космоса. Мероприятието ще се проведе от 12.00 ч. пред паметника на Юрий Гагарин в Банкя.

По повод Деня на космонавтиката във фоайето на Българската академия на науките ще бъде открита изложбата "Високо на Земята". Изложените 16 картини на художника Ильяс Айдаров са били на дълго орбитално пътешествие в космоса и много пъти са обиколили планетата на борда на Международната космическа станция.

 

/29

Facebook Коментари

Коментирай

За кого ще гласувате на предсрочните парламентарни избори?

БСП

30.09%

ГЕРБ

22.57%

Нова Република

13.17%

Реформаторски блок

6.27%

Да, България

5.96%

Обединени патриоти

4.70%

Други

4.70%

ВОЛЯ

4.39%

ДПС

3.13%

ДОСТ

2.51%

АБВ - Д21

2.51%

Блогове