/ВИДЕО/За първия полет на човек в космоса

/ВИДЕО/За първия полет на човек в космоса - картинка 1

Честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Юрий Гагарин извършва първия в света космически полет. Полетът е осъществен с първият космически кораб “Восток”. Изстрелян е от космодрума в Байконур в 9 ч 07 мин (московско време); извършва една обиколка около Земята и се приземява в 10 ч 55 мин в района на с. Смеловка, Саратовска област.

Първият космически кораб “Восток” има сферичен спускаем апарат,

който едновременно е кабина на космонавта, и приборен отсек с бордова апаратура и двигател. Теглото на ракетата носител е с последната степен - 6,17 т - дължина 7,35 м, с тегло на последната степен - 4,73 т, с тегло на спускаемия апарат - 2,45, диаметърът му е 2,3 м. След навлизане на спускаемия апарат в атмосферата космонавтът катапултира от кабината (на височина 7 км) и се приземява с парашут.

Юрий Алексеевич Гагарин завършва Военновъздушната академия "Н. Е. Жуковски" (1968 г.).

Участва в обучението и тренировката на екипажи от космонавти, летец-изпитател. Загива по време на изпитателен полет на нов самолет. Осем години по-късно този ден е официално обявен от Международната федерация по авиация за Международен ден на авиацията и космонавтиката.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал.

Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво. 

Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак.

Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз.  

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове