/ВИДЕО/ Не разбирам литовски език, но жестовете говорят сами

За литовската полиция и отношението към жените!

4/ Литовският език си е наистина сложна материя.

Той се говори от около  4 млн. души. Според мнозина е един от най-архаичните индоевропейски езици. Няма да Ви разказвам хипотези за произхода му, не е това основната идея на този текст, макар и да има доста интересни факти.

Може би Ви се струва, че Литва е далеч, но всъщност тя е разположена край Балтийско море. Също като България, страната е държава членка на Европейския съюз.

Добре устроена, подредена, точно като от картинка.

Днес ще Ви запозная с една прекрасна инициатива.

Един жест, който вероятно няма да срещнем по нашите ширини. Жалко е, но всички знаем в какво сме се превърнали. Груби, забързани хора с множество проблеми. За това, разбира се, си има и един куп причини. Но честно казано, не ми се пише за проблемите в България. Неизброими са..

От няколко години, литовски полицаи спират шофиращи жени. Не ги спират за превишена скорост или за да изкарат допълнителни пари от рушфети. Спират ги за един прекрасен повод- Денят на жената.

Вместо да им раздават фишове, те им поднасят цветя, за да ги уважат.

В социалните мрежи мнозина обвиняват полицаите в сексизъм. Аз лично не го разбирам. За мен този жест говори много повече за отношението на литовската полиция не само към жените, а и към всички хора.

Уважение,  просто е. Не изисква много усилия, не изисква толкова време.

Както се възхищаваме на възрастните хора поднасящи все още цветя на своите половинки, така аз се възхищавам на тези полицаи. Мисля, че е достатъчно мило.

А искрените усмивки на дамите са достатъчно голям подарък.

Учете се и вземете пример!

Случайните жестове на обич,благодарност или привързаност са малките, но много важни моменти в живота на всеки човек – именно защото се случват спонтанно, когато най-малко ги очакваме. Има случки, които те връхлитат като ураган. И тогава, вперен в хаоса, който бурята предизвиква, осъзнаваш, че щастието е в малките инициативи!

Никога не бива да съжалявате, че сте направили добро, дори и да не са ви отговорили със същото. И въпреки че не получаването на добро трябва да е движещата сила зад действията ви, бъдете уверени, че колкото повече раздавате добро на света, толкова повече то ще се връща при вас.

Научете се да давате, дори да е само усмивка. Не защото имате прекалено много, а защото осъзнавате, че има други, които нямат съвсем нищо.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове