/ВИДЕО/ Обама направи историческо посещение в Хирошима

/ВИДЕО/ Обама направи историческо посещение в Хирошима - картинка 1

Обама е първият американски лидер, който посети мястото, на което преди седем десетилетия САЩ пуснаха атомна бомба

Обама е първият американски лидер, който посети мястото, на което преди седем десетилетия САЩ пуснаха атомна бомба над Хирошима в края на Втората световна война.
Американският президент коментира, че паметта за 6 август 1945 г. никога не трябвало да изчезва, но не се извини за първите атомни нападения, извършени от САЩ.

"Това ни позволява да се борим със самодоволството, разпалва нашето морално въображение и ни позволява да се променим", изтъкна американският държавен глава.

Обама говори пред няколко оцелели от атаките и в обръщение призова страните да се стремят към свят без ядрени оръжия.

"Смъртта падна от небето и светът се промени", посочи Обама, отбелязвайки, че бомбардировката показала, че "човечеството притежава средствата да се самоунищожи".

За ядрените оръжия той изтъкна: "Трябва да имаме смелостта да избягваме логиката на страха и да преследваме свят без тях."

Неговото посещение е знаково, като целта на институцията е да напомни на света каква опасност представляват атомните оръжия все още.

Обама с японския премиер Шиндзо Абе

Според коментар на CNN едно извинение на Обама в момент, в който тече избирателна кампания, би спечелило негативи на демократите у дома, а и би засилило очакванията за извинения и в страни като Китай и Корея, които също са пострадали от Втората световна война. Десетки хиляди корейски семейства също загиват по време на бомбардировките в Нагасаки и Хирошима, напомня CNN.

Барак Обама, първият действащ американски президент, който посещава Хирошима след Втората световна война, положи венци на мястото, където САЩ хвърлиха първата атомна бомба, символичен жест, който Токио и Вашингтон се надяват да подчертае техния съюз и да вдъхне живот на усилията за забрана на ядрените оръжия, съобщава „Ройтерс”.

Атомната бомба, хвърлена над Хирошима на 6 август 1945 г., изби хиляди хора моментално и още около 140 хил. души до края на годината. Град Нагасаки беше ударен от втора атомна бомба на 9 август 1945 г., а Япония капитулира 3 дни по-късно.

Обама първо посети музея в Хирошима, посветен на историята около атомната бомба, преди да отиде заедно с японския премиер Шиндзо Абе до мемориала и вечния огън. Обама е написал в книгата за гости в музея в Хирошима следното: „Познаваме агонията на войната. Нека сега да намерим смелост, заедно, за разпростиране на мира и да се стремим към свят без ядрени оръжия.”

 

Шиндзо Абе приветства „смелостта” на Обама да отиде в Хирошима. Той също благодари на онези в Америка и Япония, които са били ангажирани с помирението през последните 70 години.

Цялото историческо посещение на американския президент продължи около 1 час и 45 минути.

Преди да пристигне в Хирошима Обама посети американски военни в Ивакуни, военновъздушна база на морската пехота на САЩ, където той изнесе реч, в която заяви, че отношенията между САЩ и Япония "са ярък пример как може да бъдат преодолени и най-болезнените разногласия".
"Някогашните врагове съумяха да станат не само партньори, но и най-добри приятели", констатира той в речта си.

По силата на договор от 1951 г. в Япония са разположени близо 50 000 американски военни.

Мнозинството от американците виждат атомните бомби като необходими, за да бъде сложен край на войната и да бъдат спасени човешки животи. Според мнозинството японци обаче хвърлянето им не е било оправдано, тъй като Втората световна война вече е била приключила в Европа и Германия - капитулирала, а капитулацията на Япония е била въпрос на време.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове