/ВИДЕО/ Опашка пред чудотворната икона „Света Богородица - Всецарица” в „Св. Александър Невски”

/ВИДЕО/ Опашка пред чудотворната икона „Света Богородица - Всецарица” в „Св. Александър Невски” - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Тези, които нямат възможност да посетят катедралата в София, могат да се помолят пред иконата в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян”

Дълга върволица от хора се изви днес пред чудотворната икона „Света Богородица - Всецарица” в катедралата „Св. Александър Невски”, предаде БГНЕС. Преди свещениците да пуснат миряните да се помолят за здраве и изцеление пред иконата в храма имаше двучасова литургия с призиви за смирение пред Бога мъченик в навечерието на светлия празник - Великден. Те пречистиха дошлите да се помолят, обсипаха храма с пролетни цветя и им подадоха парче хляб. Иконата помага само на тези от нас, които се молят искрено и застават пред нея с вяра, спомена пред БГНЕС иподякон Николай.

Отец Никанор скромно отрече личния си принос чудотворната икона да бъде дарена на Църногорския манастир,

след като напусне храма „Св. Александър Невски” и адресира благодарностите към братството на манастира. Той ни разказа, че светогорската икона става известна след XVIII век и с многобройните случаи на изцеления на болни от тежки онкологични заболявания и зависимости. У нас е копието на иконата, докоснато и осветено в средногорския манастир Ватопед. Интересното е, че има още няколко копия на тази икона в Русия, които са известни също с чудотворните си дарби, разказа ни отец Никанор.

„Света Богородица - Всецарица”

Тези, които нямат възможност да посетят катедралата в София,

могат да се помолят пред иконата в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян” след 2 май, където тя ще намери своята постоянна обител. „Пред иконата трябва да се помолим като нямащи. Като такива, които не отиваме с достойнства и заслуги, а буквално като нищи, като гладни, като чакащи и нуждаещи се, с голямо смирение. А преди това трябва да простим на всички наши врагове”, посъветва ни отец Никанор. Елена Николова е от потомствено православно семейство, дядо й е бил църковен настоятел, а майка й е кръстена от него на Светата Троица, учила е вероучение. Нашият Бог е Бог на чудесата и майка му Света Богородица е светъл образ, изваян в чудотворната икона Всецарица, разказва тя. Това е голям дар за българския народ, продължава Николова.

Според нея православната църква е оригиналното християнство, което е от I век и ние трябва да я пазим,

да се съобразяваме с нейните канони, защото те са за добро на българите. Защото нашата вяра е застрашена и затова трябва да познаваме православието, за да отделяме лъжата от истината, препоръча тя. Друга жена, на средна възраст, днес е пристигнала от Австрия и веднага е дошла в храма „Св. Александър Невски”, за да се помоли и да излекува очно заболяване. „Чакам с нетърпение да докосна иконата”, през сълзи сподели тя. Българите и днес показаха, че са истински, православни християни, които тачат не само своите ритуали и празници, но и искрено вярват в Бог и светците, които неведнъж в трудната ни история са ни показвали пътя на Спасението.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове