/ВИДЕО/ Пиратите взимат властта в Исландия

/ВИДЕО/ Пиратите взимат властта в Исландия - картинка 1

Това показват резултатите от скорошно проучване на Галъп

Пиратската партия на Исландия набира скорост след оставката на министър-председателя. Според скорошни проучвания, Пиратската партия се нарежда на едно от водещите места, което теоретично поставя възможността, тя да заеме властта. Въпреки, че пиратите имат само 3 места в сегашния Алтинги (парламент на Исландия) от 63,

проучване на Галъп от преди седмица дава на тяхната партия 36% от подкрепата на хората, което я нарежда на първо място, преди другите две големи партии – Независимата и Прогресивната.

Партията на пиратите е основана през 2012 г. и с либералните си възгледи призовава за повече прозрачност в политиката, без цензура в интернет и реформа в областта на авторското право.

Често е медийното пространство наричат членовете на тази партия „поетици“, защото сред членовете и преобладават хора от арт средите.

Пиратски партии има и в други европейски страни, но за първи път именно в Исландия, подобна партия успява да се нареди на първо място в доверието на гражданите.

Лидерката на партията и бивша колежка на Джулиан Асандж – Бригита Йонсдотир, признава с известна изненада, че тя може да бъде следващия министър-председател на Исландия. Йонсдотир си обяснява неочакваното стечение на обстоятелствата с това,

че хората искат коренна промяна на системата, каквато предлагат от партията на пиратите, а не само малки промени, които лесно могат да бъдат върнати, както и правят двете големи партии.

„Ако има усещане за недоверие, нещата не могат да се върнат към нормалния ритъм просто ей така“, завършва Йонсдотир.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове