/ВИДЕО/ Пламъци, счупени стъкла и прекършени надежди в Македония

/ВИДЕО/ Пламъци, счупени стъкла и прекършени надежди в Македония - картинка 1

Скандалното решение на президента Георге Иванов, въведе страната и в институционална криза

Анархия царуваше снощи по улиците на Скопие. Конкретната причина е решението на президента Георге Иванов да помилва 56 водещи политически фигури от управляващите и опозицията, които бяха замесени в скандали с подслушвания. Протестиращите се опитаха да стигнат до парламента, но полицията успя да ги отблъсне.

След това се насочват към президентството, където разбиват прозорците, изнасят част от мебелите и ги запалват на улицата.

Протеста завършва с погром над сградата на министерството на правосъдието, което също остава без стъкла и офис оборудване.

Западната ни съседка се тресе от няколко години във вихъра на скандали с корупция и политическа нестабилност. Вчерашното си решение президента Иванов аргументира по следния начин:

„Мярката ми има за цел да сложи точка на тежката конфронтация и агонията в държавата през последните две години“.

Ситуацията стана още по-заплетена, след като опозицията – СДСМ и управляващите –ВМРО ДПМНЕ, изведоха своите симпатизанти по улиците.

Така кризата освен парламентарна се превърна и в институционална, между президента и парламента.

Преди около година, настроенията в македонската столица също бяха революционни. Опозиция и управляващи се надпреварваха, кой ще събере повече хора на своите митинги. Конфликтът между лидера на СДСМ – Зоран Заев и управляващия министър-председател на Македония от ВМРО ДПМНЕ,

беше туширан благодарение на намесата на комисаря по разширяването на ЕС – Йоханес Хан.

Тогава двамата лидери се споразумяха да направят предсрочни парламентарни избори през Април 2016 г. Груевски изпълни своето обещание и подаде оставка в средата на Януари, парламентът се саморазпусна и започна подготовката за предсрочните избори, но предизборната кампания, тласна страната към нови пререкания и задълбочаване на политическата нестабилност.

От къде идва проблема? Причината е оповестяването от опозицията, на десетки записи относно управляващите в които се разбира, че

те са замесени в манипулиране на избори, разчистване на опоненти, кадруване, корупция и много други скандали.

Тогава главния опозиционер – Зоран Заев твърдеше, че Груевски следи и подслушва над 20 000 македонски граждани.

Засегнато бе и близкото обкръжение на министър-председателя. Първо излязоха телефонните разговори на шефът на „тайната полиция“ в Македония – Сашо Миялков,

в които нарежда подпалвания, унижения на политически врагове и тяхното уволнение от публична длъжност.

Вътрешният министър Гордана Янкуловска стана за смях, след като излязоха записи с друг високопоставен, в който тя изригва от възхищение по лукса, който се крие в колата. Груевски пък отговаряше, че опозицията се опитва да извърши преврат и също хвърли множество компромати в публичното пространството, чрез които уличава опозицията в корупция.

Това, което изкара хората на улицата и създаде политическата криза е откровения цинизъм, с който и управляващи и опозиция правят политика в страната.

Македония не е цъфнала и вързала икономически. Безработицата е над 25%, най-желаните длъжности са на държавните чиновници, поради което и

зависимостта от това, „Кой ще раздава порциите на властта“ е изключително важна за македонските граждани.

Македонския бюджет е напрегнат, да гарантира социалните плащания, средствата за инвестиции са малко, а когато се намерят такива,

премиерът Груевски ги насочва в проект за 560 млн. евро с който вае, на площадите в Скопие, монолитните герои на фалшивата македонска история.

Това е трагедията на македонския народ, която трябва по някакъв начин да избуши. Дано този изблик на възмущение завърши само с няколкото счупени стъкла по фасадата на държавните институции, защото другия вариант означава още по-дълбоко навлизане в спиралата на политическата нестабилност.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове