/ВИДЕО/ Поредният епизод от сериала „Малката булка“

/ВИДЕО/ Поредният епизод от сериала „Малката булка“ - картинка 1

Хиляди малолетни момиченца се омъжват насила всяка година...

5/Изключително популярен сред българските дами е сериалът „Малката булка“. Сюжетът му много точно описва индийската традиция момиченцата на 8-9 години да се женят, принудени от родителите си.

Това обаче не е практика само в Индия, а и в доста други африкански и азиатски държави.

Но докато това е традиция за тях, за нас, европейците, този акт е неприемлив. Представяте ли си, да Ви оженят на 6-7 години? Абсурдно ни звучи. Но, нека припомним факта, че дори Мохамед се жени за 13-годишно момиче. Така, че може би, не трябва да се учудваме много на сватбите с малолетни в азиатските и африканските държави.

Но се учудваме, нали? И даже с възмущение слушаме такива истории.

Помните преди месец как един експеримент на ливанската неправителствена организация КАФА, която се бори за правата на жените, разбуни духовете в социалните мрежи. Видеото, което предизвика редица остри коментари по повод сватбите с малолетни, изтече в интернет.  От организацията заснеха видео с 12-годишна актриса, преоблечена като булка, и неин възрастен колега, който се прави на младоженец. Двамата си правят сватбени снимки на фона на морето в Ливан. Някой от минувачите реагират с гняв, докато други гледат одобрително сцената, дори отправят пожелания.

Възмутени минувачи го наричат „престъпник”, а възрастният „младоженец” им отговаря: „Не е ваша работа. Имам разрешение от родителите ѝ!”.

Целта на видеото бе да напомни, че има хиляди малолетни момичета в Ливан, Сирия и редица други страни по света, които са омъжвани за много по-възрастни мъже от тях.

Всяка година 15 милиона момичета, някои от които на възраст под 8-9 години, са омъжвани насила за мъже на възрастта на дядовците им.

Не знаем дали така повелява „техния Бог“, но със сигурност знаем, че специално в Индия сватбите с малолетни момиченца са забранени със закон. Всеки, който участва в организирането или провеждането на подобна сватба, дори като гост, дори и да не знае възрастта на младоженеца и младоженката, го заплашват глоба от 100 000 рупии (около 2000 долара) и 2 години затвор. Това обаче въобще не притеснява индийските граждани. Женят малките си дъщери постоянно за мъже на възраст около 40 години.

Както казахме не е само Индия, но там тази практика е най-масова.

Но, за да бъдем по-обективни, нека дадем още няколко потресаващи примера. В ивицата Газа, например, има абсолютно същата практика. Там дори се събират няколко двойки на едно място, които сключват брак с момиченцата с благословията на Бога. Сещате се, че в Израел тези сватби са забранени и дори можеш да получиш доживотна присъда за такова деяние. Но в ивицата Газа важат други правила, защото се ръководи от „Хамас“, чиито лидер е Халед Машаал. Той има две жени на възраст между 13-15 години.

Именно затова и там браковете с малолетни са на почит.

Преди три години пък 8-годишно момиченце от Йемен, омъжено насила за 40-годишен мъж, почина от вътрешни кръвоизливи, получени по време на първата си брачна нощ.

Тогава в социалните мрежи се надигна вълна от гняв във връзка със зверството и нелепата смърт на малкото момиченце.

„Женихът е животно, което заслужава да бъде наказано жестоко за своето престъпление. Всички, които подпомагат тези престъпления, трябва също да бъдат наказани", написа блогър.

И така, тази практика продължава и до ден днешен. Хиляди малолетни момиченца биват омъжени насила. Всичко това Ви се струва като лоша приказка, нали? Но, не е! И,не е допустимо такива „традиции“ да има в 21-ви век. Кой знае, дано тези „зловещи практики“ спрат, някога…

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове