/ВИДЕО/ Рекордни жеги в Индия, пътищата се топят

/ВИДЕО/ Рекордни жеги в Индия, пътищата се топят - картинка 1

През последните 10 години броят на горещите вълни се е удвоил

Продължаващата гореща вълна, обхванала Индия, постави нов рекорд за най-висока температура, и топи асфалта по улиците на някои от най-натоварените индийски градове.

Гражданите на Валсад и Гуджарат трябва да се борят с разтопения асфалт, докато пресичат улиците, след като температурите се покачиха до 36 градуса по Целзий.

Видео показва как хората попадат в капан, стъпили на разтопените пътища, тъй като обувките им залепват в размекнатия асфалт.

По пътя се виждат зарязани сандали, а една жена се спъва, докато се опитва да пренесе тежката си чанта до другия тротоар.

В някои части на Индия в петък температурите превишиха 50 градуса по Целзий. Рекордът – умопомрачителните 51 градуса – беше записан в град Палоди в западната част на щата Раджастан. Предишният рекорд – 50.6 градуса – е отбелязан през 1956 г. в Алуар, също в Раджастан.

Индийските власти предупреждават, че горещите вълни ще бъдат често срещано явление и че ще причиняват дехидратация и топлинни удари, както и ще предизвикват прекъсване на електричеството, заради претоварването на електропреносната мрежа.

Стотици хора са починали, а нивите със зърнените култури са изсъхнали в повече от 13 щата, което е принудило хиляди малки фермери да изоставят земите си и да се преместят в градовете. Други са предпочели да се самоубият, отколкото да живеят в претъпканите градове.

Реки, езера и язовири са пресъхнали в много части на западните щати Раджастан, Махаращра и Гуджарат.

Горещата вълна, която обхвана Индия причини невиждана суша и недостиг на вода, които засегнаха 330 милиона хора.

„Молим се на боговете за по-ранен мусон, за да получат хората някакво облекчение, тъй като жегата оказва огромно влияние върху нашите тела,” казва един гражданин на северния индустриален град Канпур.

„Не можем да извършваме адекватно дори всекидневните си задължения.”

Май и Юни често са най-горещите месеци в Индия и температурите редовно надвишават 40 градуса преди настъпването на сезона на мусоните и дъждовете, но тазгодишната жега е безпрецедентна.

„Обикновено по това време на годината има гръмотевични бури, но дъждовете все още не са дошли,” казва ръководителят на индийския национален метеорологичен център. „Горещите ветрове идват от Афганистан и Пакистан, което е причината за тези високи температури.”

Очаква се тази седмица температурите да паднат с пристигането на облаци и леки дъждове. Сред причините за екстремно високите температури са както глобалното затопляне, така и мащабната урбанизация.

През последните 10 години броят на горещите вълни се е удвоил.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове